Hlavní navigace

ASRock jde dále po krku Asusu a Gigabyte

26. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již delší dobu bylo patrné, že mezi tchajwanskými výrobci základních desek se schyluje k dalšímu nelítostnému souboji, nyní však ASRock vystoupil a naplno dal najevo, že do něj jde. Prohlásil, že chce v roce 2012 překonat hranici deseti milionů prodaných základních desek. To je hranice, kterou doposud překonal pouze Asustek (původní zakladatel ASRocku) a Gigabyte Technology. Letošní předpoklad prodeje ASRocku přitom je 7,8 milionu desek.

Prodeje obou největších výrobců se pohybují kolem dvaceti milionů kusů. ASRock však již loni celkem dravě poskočil na třetí místo a překonal Microstar International (MSI) i Elitegroup Computer Systems (ECS) s osmi miliony desek. To byl i důvod, proč se po letech znovu objevil ve většině obchodů i u nás. Nyní se navíc poměrně silně tlačí i do nejvyššího segmentu, jak dokazuje i počet desek pro čipovou sadu X79 (viz přehled), kde se sice neprodá velké absolutní množství desek, avšak jsou zde podstatně lepší marže.

KL24

Dříve ASRock prodával hlavně mainstreamové desky (kde často nabízel opravdu zajímavé produkty s ohledem na jejich cenu) a v podstatě úplný high-end ani moc neměl, ale to se teď snaží změnit. Zejména i proto, že desky tvoří naprostou většinu produkce ASRocku, jen asi 10 % jsou HTPC, na rozdíl od Asusu a Gigabyte, kteří vyrábí i grafické karty a dlouhou řadu jiných komponent a elektroniky. ASRock však chce očividně pokročit dále, neboť prý začal pracovat i na serverových deskách, zřejmě si chce tak jako ostatní ukrojit část tržního koláče kolem cloudového šílenství.

Zdroj: DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?