Hlavní navigace

ASRock uvedl novou Mini-ITX desku pro platformu FM2+, s Wi-Fi 802.11ac

8. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jednou ze stížností na obecně menší nabídku desek pro procesory AMD v porovnání s Intelem je to, že neexistuje moc Mini-ITX modelů. Na tuto výtku se po delší době rozhodla zareagovat firma ASRock a uvádí nový model tohoto formátu pro APU do socketu FM2+. Deska se jmenuje A88M-ITX/ac, z čehož už možná tušíte, kde bude její hlavní deviza.

ASRock A88M-ITX/ac je založen na čipové sadě A88X, na níž už ASRock jeden starší Mini-ITX model postavil (FM2A88X-ITX). Proti této desce má aktuálně uváděná A88-ITX/ac nové rozložení a změny v konektivitě, které jsou zčásti pozitivní, zčásti krokem zpět. Pokud začneme u bezdrátového modulu, ten povýšil z Wi-Fi rychlostní třídy N na nejnovější generaci AC. Je dvoupásmový a a ASRock pro něj uvádí teoretickou rychlost až 433 Mb/s. Modul, osazený ve slotu M.2, také podporuje Bluetooth 4.0. Bezdrátovou síť pak doplňuje standardní gigabitový Ethernet od Realteku (RTL 8111GR).

ASRock ve specifikacích uvádí digitální napájecí kaskádu (měla by mít 4+1 fázi). Deska má šest portů SATA (vše 6 Gb/s) pro úložiště, ovšem přišla o eSATA na zadním panelu. Z něj byl také odstraněn vstup HDMI, což ale zřejmě nebyla moc často používaná funkce. Obrazové výstupy zůstaly na kombinaci HDMI 1.4b, dual-link DVI a D-Sub, bohužel bez DisplayPortu.

ASRock A88M-ITX/ac
ASRock A88M-ITX/ac

Co ASRock bohužel očesal také, je integrované audio. Dostalo sice elektrolytické filtrační kondenzátory Elna (dva kusy), ovšem místo Realteku ALC1150 je integrován jen základní ALC887, navíc bez sluchátkového zesilovače. Na zadním panelu také jsou k dispozici již jen tři analogové výstupy bez možnosti použít S/PDIF.

ASRock osadil na zadní panel dva porty USB 3.0 a čtyři USB 2.0, přičemž stejný počet od obého lze ještě dostat z vývodů na PCB. To už je s obligátním slotem PCI Express 3.0/2.0 ×16 co do možností rozšíření vše, na PCB už se nachází jen asi málokdy využívaný konektor pro TPM. Je trochu škoda, že tento model není součástí aktuální vlny nových desek se sloty M.2 pro SSD a zejména USB 3.1, které na AMD platformě v Mini-ITX desce prostě neseženete.

 

KL24

Vzhledem k tomu, že deska ASRock A88M-ITX/ac přišla o některou výbavu, by ale mohla mít výhodu nižší ceny oproti modelu FM2A88X-ITX, který se u nás prodává z cenu okolo 2800 korun. Alespoň v to tedy doufám, jelikož cena, za kterou ji ASRock hodlá prodávat, není momentálně známá. Ve vyhledávačích ještě nefiguruje a není ani jasné, kdy se má fyzicky dostat do obchodů.

Zdroje: The Tech Report, ASRock

Byl pro vás článek přínosný?