Hlavní navigace

Kapesní počítač potřetí. Astro Slide láká na výsuvnou klávesnici

30. 3. 2020

Sdílet

Zdroj: Planet Computers

Britská společnost Planet Computers založená veterány z Psionu představila svůj třetí kapesní počítač. Po Gemini PDA a Cosmu dorazí Astro Slide 5G Transformer, který již nevypadá jako miniaturní notebook, jeho klávesnice je totiž výsuvná a displej je vidět za všech okolností.

Firma jako obvykle nápad nejprve představila na crowdfundingovém portálu Indiegogo. Na něm zařízení „předprodává“ prvním zájemcům za 491 eur (13 400 Kč), finální cena v obchodech bude 819 eur (22 400 Kč). Co všechno nabídne?

Astro Slide dostal 6,53" AMOLED displej s rozlišením 2340 × 1080 px a integrovanou čtečkou otisků uložený na kolejnicové konstrukci spolu s podsvícenou pětiřádkovou klávesnicí (bude i verze s českými popisky). Novinka běží na Androidu 10. Komu však nebude vyhovovat, bude moci nabootovat i do některé z klasických linuxových distribucí.

V nitru najdeme výkonný čipset MediaTek Dimensity 1000 doplněný o 6 GB paměti a 128GB úložiště. Komu to nebude stačit, může vložit také microSD kartu, případně připojit externí úložiště pomocí dvou USB-C. Ty slouží i pro nabíjení nebo přenos obrazu. Akumulátor s kapacitou 4000 mAh ovšem půjde dobíjet i bezdrátově.

Astro Slide si rozumí s Wi-Fi 802.11ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.1 a nechybí ani NFC. Telefonní část podporuje LTE i 5G sítě, k dispozici jsou dva sloty pro SIM karty a dokonce i programovatelná eSIM. Dále disponuje FM rádiem, dvoupásmovým GNSS přijímačem, stereo reproduktory a také sluchátkovým výstupem. O zadním 48Mpx nebo předním 5Mpx foťáku toho výrobce moc nepíše, ale Astro Slide si kvůli focení stejně nikdo kupovat nebude. Zařízení měří 164 × 76,6 × 15 mm a váží okolo 300 gramů.

CS24

Zájemci si na novinku počkají minimálně rok. Planet Computers začne s distribucí až v březnu 2021. Ne-li později, protože i současný komunikátor Cosmo měl s dodávkami velké problémy. Po „konci BlackBerry“ jde o jedinou naději, že QWERTY klávesnice v mobilech ještě chvíli vydrží.

Zdroj: Indiegogo via Kamil Zmeškal

Byl pro vás článek přínosný?