Hlavní navigace

Asus Eee PC 1000 - první zkušenosti

7. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

[firstpagebreak title=Je větší Eee PC lepší?]Uvádění nových verzí Eee PC mini notebooků má velmi krátký interval. Verze 900 se ještě ani neprodává a atomová 901čka bude v obchodech přibližně za týden - v redakci již ale testujeme další Eeečko do rodiny. Verze 1000 je opět o něco větší a dospělejší - zaujme proto i jiný typ zákazníků. Po pár dnech používání vám přinášíme první zkušenosti a popis základních rozdílů proti Eee PC 900 a Eee PC 901.

S větší úhlopříčkou displeje i klávesnici pochopitelně narostli i fyzické rozměry těla. Právě díky velikosti se tisícovka trochu posunula od svých předchůdců - již není tak neuvěřitelně miniaturní. Části fanoušků Eee PC to jistě nebude pochuti - ti většinou glorifikují miniaturní rozměry nad cokoliv a jsou schopni překousnout titěrnou klávesnici, na které se rychlost hmatového psaní sníží klidně i na polovinu.

 

Výrazně se zvýšila i hmotnost - 1 441 g sice není mnoho, ale proti přibližně 1 100 g svých devítipalcových předchůdců je to více než citelné. Nutno dodat, že verze s SSD diskem bude jistě lehčí o přibližně 100 g.

Displej narostl o 12% ve fyzické velikosti, jeho rozlišení se však nezměnilo. Díky tomu má i větší body, což rozhodně pomůže ergonomii pro mnohé potencionální uživatele - původní 8,9" i 7" displeje mají velmi malé body, které nejsou právě nejpříjemnější pro lidi se slabším zrakem.

Nezměnil se povrch - je matný, což mnoho uživatel preferuje navzdory faktu, že v špatných světelných podmínkách není lepší než lesklý. K horším se změnila možnost regulace podsvícení, kterou jsme na Eee PC 901 chválili kvůli širokému rozpětí.

[pagebreak title=Tělo, klávesnice, výkon a shrnutí]Tělo působí štíhlým dojmem díky vhodnému zakřivení. Pro práci je příjemný také větší sklon, který má na svědomí hlavně objemná baterie a docela velké nožičky na spodní straně. K změnám nedošlo ani u chlazení - chová se stejně jako u verze 901. Hlučnost se však zvýšila u verze 1000H díky použití klasického pevného disku, který je z útlého plastového těla slyšet víc, než z běžných notebooků.


Rozložení portů i ovládacích prvků je shodné s verzí 901

Nejvýraznější změnou je nepochybně klávesnice. Ta si zaslouží pochvalu za úplné využití dostupné plochy těla, čímž dosáhla rozměry použitelných pro pohodlné psaní. Její rozložení již tak oslnivé není - hlavně umístění pravého Shiftu si vyžádá mnoho nehezkých nadávek. U testovaného vzorku se nám ještě nelíbila pevnost klávesnice - při psaní se výrazně prohýbá, což v zkušenostech zmínili i redaktoři serveru LaptopMag.

TIP: Prohýbání se dá jednoduše opravit!

Stejný zůstal touchpad od firmy ElanTech, který podporuje i gesta s použitím dvou prstů. Kvůli menším rozměrům je jejich použitelnost omezena, stejně jako si pochvalu nezaslouží přesnost. Pro cestovní použití však postačí a při práci na stole bude nejlepší volbou Bluetooth myška.


Touchpad Eee PC 900 byl menší a bez dělených tlačítek

Výbava zůstala téměř stejná jako u verze 901 - jiná je pouze úhlopříčka displeje a konfigurace disků. U verze 1000 bude osazen 40 GB SSD disk a námi testovaná 1000H bude obsahovat klasický pevný disk s kapacitou 80 GB. Ve výbavě nechybí Bluetooth a nejrychlejší druh Wi-Fi 802.11n.

Vzhledem k většímu displeji a také pevnému disku u verze 1000H je očekávatelný pokles výdrže. Krátké zkušenosti ukazují, že spotřeba stoupla přibližně o 10% ve většině situací - přesné potvrzení připravujeme do kompletního testu. Nejvíce se na výdrži projeví samozřejmě displej v kombinaci s pevným diskem. Jisté změny ale nastali i ve fungovaní Super Hybrid Engine, který mění frekvenci procesoru na jiné hodnoty než 901čka.

Dojem z výkonu Eee PC 1000H je v některých situacích lepší než u verze 901. Výrazné zlepšení přenosové rychlosti disku se projeví hlavně u práce s většími objemy dat. Přibližně stejně rychlý je naštěstí i start systému (Windows XP) i běžných aplikací.

Zřejmou nevýhodou použití klasického pevného disku je hlavně jeho větší náchylnost k poškození při pohybu. S elektronickým SSD diskem se nemusíte vůbec starat o aktivitu disku - jakýkoliv pohyb jej prostě nemůže ohrozit. U běžného disku bez elektronických ochran detekujících pohyb není vhodné s notebookem pohybovat při diskové aktivitě, stejně může dojít k jeho poškození při pádu.

Jakou vykoupení těchto nevýhod však nabízí mnohem větší kapacitu i vyšší přenosové rychlosti. SSD disky v Eee PC jsou totiž velmi pomalé a vynikají pouze v rychlé přístupové době, která ale v kombinaci s nízkou přenosovou rychlostí nemá tak výrazný efekt na výkon.

Největším přínosem verze 1000 tak zůstává větší klávesnice a pohodlnější displej. Díky udržení dlouhé výdrže na baterie a malých rozměrů (i když ne kapesních) se více posouvá směrem k serióznějšímu použití na cestách. Například do školy pro psaní poznámek i práci s elektronickými materiály snad ani lepší přístroj nenajdete - tedy rozhodně ne v této cenové kategorii.

Předpokládané ceny by se měli pohybovat od 11 do 12 tisíc Kč v závislosti na konfiguraci. O dostupnosti zatím neexistují přesnější informace. Předběžně lze počítat s obdobím září-říjen.

[pagebreak title=Srovnání s Eee PC 900, ThinkPad X31p (12") a HP Compaq 6720s (15,4")]

Eee PC 1000 je skutečně o kus větší než Eee PC 900 (i 901 a 70x, které jsou téměř stejně velké)

 

Přímé srovnání se stařičkým ThinkPadem ukazuje, že Eee PC 1000 dorostl na rozměry klasických malých notebooků. Z pohledu ergonomie používání se však nemůžou vůbec srovnávat - ThinkPad má výrazně lepší klávesnici i praktičtější rozlišení displeje (1 024 × 768 bodů).

CS24

Srovnání s klasickým 15,4" notebookem působí komicky. Se stejným notebookem jsme vyfotografovali i HP Mini-Note 2133.

Byl pro vás článek přínosný?