Hlavní navigace

Asus Eee PC R051BX: nový netbook pro Evropu

27. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asus na evropském trhu představil nový model ze své klasické řady netbooků. Zahájení prodeje se obešlo bez fanfár a není se moc čemu divit, nejedná se o žádnou revoluci. Novinka, patřící ještě do starší řady Asusu s označením Seashell, je naprosto klasický levným netbook.

 

Design se oproti ostatním současně nabízeným netbookům Asusu nijak neliší. To má svá pozitiva, třeba klávesnice na Seashellech vždycky patřily mezi netbooky k těm lepším, ale i negativa, jako třeba miniaturní a spojené tlačítko touchpadu (ovšem stále lepší než clickpady na podobných zařízeních Lenova) či lesklé zpracování. Displej je matný má úhlopříčku 10,1 palců a stále ještě běžné rozlišení 1024 × 600 bodů.

Hardwarově je novinka postavená na platformě AMD Fusion, konkrétně na jednom z nejlevnějších (a nejslabších) APU C-50, což je dvoujádrový procesor běžící na frekvenci 1 GHz s integrovanou grafikou Radeon HD 6250. K tomu za svoje peníze dostanete 1 GB operační připájené na základní desce a bez jediného slotu pro rozšíření, takže tentokrát není možný žádný upgrade ani v tomto ohledu.

Ani nabídka baterií vás asi příliš neuspokojí, k dispozici je alespoň momentálně pouze tříčlánkový akumulátor s kapacitou 2 200 mAh, což je baterie spíše pro tablety než notebooky. A ani konektorová výbava není nijak skvělá - pouze dva porty USB 2.0, HDMI, Ethernet (LAN) a čtečka paměťových karet SD; na VGA či USB 3.0 tentokrát zapomeňte.

MMF24

R051BX tak láká hlavně cenou; k dispozici je momentálně v Německu za 259 EUR, což odpovídá asi 6 600 Kč včetně DPH. Pokud se objeví i u nás (a není důvod, proč by neměl), očekávejme cenu do 7 000 korun.

Zdroj: nDevil (via Laptoping)

Byl pro vás článek přínosný?