Hlavní navigace

Asus má herní monitor s 0,5ms odezvou. Bude mít i FreeSync a ELMB proti rozmazávání

23. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Monitory s technologií TN nejsou obecně moc populární kvůli problematickým barvám a pozorovacím úhlům, které jsou s ní spojené. Ovšem našlo se pro ně jedno uplatnění, a to rychlé hráčské monitory. Panely TN mají totiž z technologií LCD nejkratší odezvu, takže nejméně rozmazávají pohyb a vytváří nejméně duchů a jiných artefaktů. Nyní dokonce přicházejí na trh modely, u nichž je udávaná odezva stlačená pod úroveň 1 ms, což bylo dlouho minimum. Jeden takový chystá nyní Asus – model označený VG258QR. Asus VG258QR má úhlopříčku 24,5 palce s běžným poměrem stran 16:9 a rozlišením 1920 × 1080 bodů. Panel je jak již bylo řečeno technologie TN a měl by pocházet od AU Optronics. Jeho maximální obnovovací frekvence je 165 Hz, přičemž je možné použít technologii FreeSync u grafik Radeon pro adaptivní obnovování. Rozsah frekvencí je 40 až 165 Hz, ale protože je podporováno LFC, funguje adaptivní refresh už od nuly.

Rekordně nízká odezva

Udávaná odezva 0,5ms by z monitoru dělala nejrychlejší či jeden z nejrychlejších herních monitorů, pokud jde o tento parametr. Podle Asusu je to nicméně odezva minimální. U všech LCD platí, že doba odezvy se mění podle toho, mezi jakými barevnými tóny se pixel přepíná. Zde by 0,5 ms mělo platit u nejrychlejších přechodů, kdežto problematické situace budou stále trvat déle a zanechají viditelnější artefakty. Celkově by ale asi odezva měla být kratší než u dřívějších 1ms panelů.

asus-vg258qr-02Pro ještě lepší potlačení projevu odezvy má monitor i technologii ELMB (Extreme Low Motion Blur). Ta stroboskopicky vypíná podsvícení, tedy jakoby vkládá černé mezisnímky, čímž se maskují artefakty v obraze vznikající při počátečním náběhu každého snímku. Oko vidí po rozsvícení podsvitu až hotový snímek, takže celkově je obraz ostřejší a příjemnější. Nevýhodou je ono blikání a také to, že tento režim není kompatibilní s adaptivním obnovováním FreeSync (ani G-Sync u Nvidií), protože potřebuje onen konstantní rytmus stmívání. Na monitoru lze také zapnout režim se sníženým input lagem (vypnutý postprocesssing) nebo zobrazení snímkové frekvence.

Kromě těchto herních vymožeností kvalita obrazu nebude nabízet žádné zvláštnosti, jde holt o herní zobrazovadlo zaměřené jen na výkon v této disciplíně. Statický kontrast je udávaný 1000:1, barvy jsou nativně 6bitové s ditheringem na 8 bitů, jas je maximálně až 400 cd/m². Pozorovací úhly jsou stále na čísle 170°/160°, které se pro TN typicky udává.

CS24

asus-vg258qr-04Asus bude VG258QR dodávat s polohovatelným stojanem, který kromě natočení a náklonu umožňuje nastavit i výšku v rozsahu 13 cm a vertikální orientaci pomocí pivotu. I VESA montáž je podporována. Uvnitř jsou integrované 2×2W reproduktory, ale již ne USB rozbočovač. Vstupy jsou HDMI 1.4, DisplayPort 1.2 a také dual-link DVI. Plná frekvence 165 Hz bude asi ale dostupná jenom na DisplayPortu, na HDMI FreeSync pravděpodobně končí na 120 Hz.

Bohužel ale zatím nevíme, kdy se toto LCD začne prodávat. Asus ho již prezentuje na svém webu, ale v cenících eshopů ještě nikde nefiguruje. Takže je možné, že je ještě pár měsíců vzdáleno od reálného uvedení. Cena tím pádem také zatím není známá.

Byl pro vás článek přínosný?