Hlavní navigace

Asus K53TA: herní notebook za 12 tisíc (první pohled)

14. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před časem jsme psali článek o výběru velmi levných 15,6" notebooků do 12 tis. Kč. V něm jste mohli najít i zmínku o Asusu K53TA, který nás za svou cenu zaujal jedinou věcí - herním výkonem, který bychom v této kategorii nečekali. Tisíc bodů v 3DMarku 11 už není úplně hračka dosáhnout, a naše levná patnáctka to dovede. Proto jsme si ji vypůjčili na recenzi.  

Asus K53TA previewAsus K53TA preview

 

Projděme si specifikace. Máme tu zmiňovaný AMD Radeon HD 6650M, dedikovanou grafickou kartu střední třídy, kterou obvykle nacházíme až o nějaký ten tisíc korun výš. Poměrně silné jádro Whistler s 480 Stream Procesory má 1 GB pamětí DDR3 na 128bitové sběrnici, takže na displeji s rozlišením 1366 × 768 px můžete čekat solidní výkon.

K němu tu je dvoujádrový procesor od AMD, naštěstí žádný Brazos, ale Llano, AMD A4-3300M (1,9-2,5 GHz). Turbo Core u AMD nefunguje zase tak spolehlivě jako Turbo Boost 2.0 u Intelu, a 2 GHz u AMD opravdu nejsou žádná výhra, zvláště když Intel, který má o dobrých 20-30 % vyšší výkon na takt, začíná u řady Core i3 na 2,1 GHz. Ale na většinu her to jakž-takž stačí. K němu 4 GB RAM, pomalý 640GB disk a vůbec klasika.

Jak je na tom tedy zmiňovaný herní výkon? Upřímně dost slušně - když se kouknete do grafu s výsledky z 3DMarku 11, můžete si všimnout, že ačkoli je Asus K53TA nejlevnějším notebookem v grafu, podle herního výkonu je řazen přibližně do poloviny řady. Poráží třeba Sony Vaio SE za 25 tisíc Kč nebo Dell XPS 15z za 31 tisíc Kč, ačkoli ty samozřejmě zaujmou jinými věcmi.

 

Asus K53TA preview

Asus K53TA preview

 

Hrozbou může být HP Pavilion dv6-6130ec (Radeon HD 6755G2, AMD A6-3410MX), který je sice o tři tisíce dražší, ale taky o mnoho výkonnější, pokud pokukujete po levném ryze herním modelu, je starší Pavilion (dnes prodávaný třeba jako dv6-6b20ec) taky dobrá volba.

Další věci, kterou můžete vidět v grafu, je situace, kdy jiný prastarý Pavilion dv6-6030ec s Turionem II P560 a stejnou grafikou poráží náš Asus - no na rovinu - nová APU od AMD výkonem opravdu neoplývají.

Zpracování a zbytek vlastností

Teď k těm ostatním věcem. Notebook má stejné šasi jako všechny 15,6" notebooky z K-series a levnější X-series. Na tom je fajn, že je zpracováno matně, má na sobě jednoduchý vzorek, který zpříjemňuje dotyk po opěrkách i víku a hlavně tu nejsou tolik vidět otisky prstů.

Jinak je to ale vesměs horší. Co si budeme nalhávat, šasi, které je v nezměněné podobě používáno i u notebooků za 7 000 Kč vč. DPH, prostě kvalitou neoslní. Slícování je poměrně špatné, notebook váží 2,6 kg a poměrně snadno se prohýbá. Zatím naštěstí bez vrzání. Není to zase faktor, který by vás měl nezbytně odradit - za podobnou cenu jsem viděl i horší volby, ale smiřte se s tím, že nejde o odolný dokonalý model.

Asus K53TA preview  Asus K53TA preview Asus K53TA preview Asus K53TA preview Asus K53TA preview

Touchpad se mi nelíbil, jeho tlačítka už vůbec ne a klávesnice sice není zlá, ale zasloužila by si nějaké mezery mezi klávesami. Rámeček displeje je bohužel lesklý a displej také. Jak jsem řekl, má jen rozlišení 1366 × 768 px a barvy nejsou zrovna zázračné.

Předběžné shrnutí

Takže ve výsledku - notebook má výkonnou grafiku, ale šetřilo se na procesoru, na zpracování a ostatně na většině věcí. Potěší ovšem 640GB disk a veliký akumulátor, který by měl notebook udržet při životě docela dlouho - uvidíme. Displej je špatný, ale nízké rozlišení je tu spíše k dobru.

CS24

Chcete-li herní notebook za málo peněz, Asus K53TA je dobrou volbou. Samozřejmě se spoustou kompromisů. Více se dočtete v páteční recenzi.

Zdroj produktových fotografií: Alfa.cz

Byl pro vás článek přínosný?