Hlavní navigace

Asus na CES 2016: Externí GPU, 4K FreeSync a první domácí 10Gb/s router [CES]

6. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na CES 2016 se jako tradičně objevila spousta novinek. Asus kromě obvyklého letos přinesl i jednu docela zajímavou věc, kvůli které se na jeho veletržní exponáty podíváme zvlášť. Přehled mohou otevřít třeba monitory, kterých je několik – včetně 4K modelů s FreeSync.

Asus předváděl herní 34" prohnuté modely s rozlišením 3440 × 1440 bodů, z nichž herní ROG Swift PG348Q ale známe již i IFA. Nový by měl být na vzhled zaměřený Designo MX 34", zajímavý integrováním bezdrátové nabíjecí podložky (Qi) do stojanu. Přes kompaktní design s úzkým rámečkem by uvnitř měly být 8W reproduktory. IPS obrazovka tohoto monitoru má poloměr zakřivení jen 2 metry, prohnutí je tedy výrazné.

Asus Designo MX
Asus Designo MX

Asus na CES ale ukázal také nové modely v obvyklém poměru stran 16:9 z hráčské řady MG, které se vyznačují podporou FreeSync. Novinky přinášejí rozlišení 4K (3840 × 2160 bodů), a to v 28" a 24" úhlopříčce. Větší model MG28UQ je jako všechna LCD této velikosti založen na panelu typu TN s odezvou 1 ms.

Asus MG28UQ
Asus MG28UQ

Asus MG24UQ
Asus MG24UQ

Menší bráška MG24UQ má stejné rozlišení v kompaktnějším rozměru a hlavně s panelem typu IPS. Skrze menší úhlopříčku by snad mohl být i poměrně dostupný a asi půjde o jeden z nejzajímavějších modelů s FreeSync; ovšem pokud nebude mít rozsah frekvencí alespoň 24–60 Hz, nepůjde použít Low Framerate Compensation (30–75 Hz není zřejmě bez DisplayPortu 1.3 reálné).

 

IPS monitor k notebooku čistě přes USB 3.1

Z jiného soudku je poslední monitorová novinka, LCD MB169C+. Nejedná se totiž úplně o desktopové LCD, ale o 15,6" přenosný model s panelem typu IPS určený pro notebooky. Jako vstup mu slouží USB 3.1 typu C, které dodává jak signál, tak proud.

Asus MB169C+
Asus MB169C+

Na rozdíl od stolních monitorů s tímto rozhraní, které tento týden představili Acer a Lenovo, není napájení přes USB určeno zadokovanému notebooku, ale naopak monitoru. Z tohoto důvodu je dost možné, že LCD nepoužívá k připojení konektivitu DisplayPort, ale je jako starší podobné počiny postaveno na technologii DisplayLink, která používá jen běžný signál USB s kompresí a softwarovou emulací grafického rozhraní na hostitelském PC. Výhodou je, že to funguje na všech počítačích s podporovaným OS, nikoliv jen na řadičích zvládajících patřičný alternate mode USB 3.1.

 

 

Externí GPU pro notebooky Asus

Taktéž pro notebooky je určena další externí periférie. Asus totiž představil svou vlastní verzi externího GPU, respektive doku pro instalaci desktopové grafické karty, pro své herní notebooky. O zařízení XG Station 2 toho bohužel není moc známo. Má podporovat Radeony i GeForce a to údajně i s podporou zapojení a odpojení za běhu PC. Údajně ale má box být určen jen pro notebooky Asus, takže je možné, že bude použit proprietární nestandardní konektor. XG Station 2 má poskytovat napájení i připojenému notebooku, takže k zadokování bude stačit jen jeden kabel.

Asus XG Station 2
Asus XG Station 2

 

Z opačné strany PC barikády se objevil i jeden herní desktop ROG GT51 s dnes módním „agresivním designem“ (hodnocení se radši zdržím). Stroj je založen na vodou chlazeném Core i7-6700K, graficky může být vybaven až dvěma GeForce GTX Titan X ve SLI. Pro úložiště slouží RAID 0 z M.2 SSD. Stroj má USB 3.1 typu C na čelním panelu a ještě jeden progresivní prvek. Asus k němu dodává náramek „ROG Band“, jenž lze použít k aktivování skrytého oddílu na disku, ke kterému bez něj není přístup.

Asus ROG GT51
Asus ROG GT51

 

Vystavena byla i různá mini PC série Vivo. Zajímavý je stroj VivoMini VC65 s procesorem Skylake, určený k realizaci NAS nebo domácího serveru. Má dvě pozice pro 2,5" disky, k tomu ale je zabudována i pozice pro notebookovou optickou mechaniku, kterou lze vyjmout a nahradit dalšími dvěma disky. Všechna úložiště lze pak zapojit do RAIDu.

Asus VivoMini VC65
Asus VivoMini VC65

VivoMini UN65H je již standardní „NUCoid“ opět s procesorem Skylake (pravděpodobně 15W modelem) s jednou 2,5" pozicí; použít lze i M.2 SSD. Asus má také výkonnější VivoMini VM65N, disponující neupřesněnou samostatnou grafikou Nvidia GeForce. Opět na bázi Skylake, tentokrát jsou ovšem k dispozici dvě 2,5" pozice a volitelně lze místo nich použít i 3,5" disk. Toto mini PC také přináší porty USB 3.1 typu C.

Asus VivoMini UN65H
Asus VivoMini UN65H

Asus VivoMini VM65N
Asus VivoMini VM65N

 

10Gb/s router pro domácnost

Osobně mi ovšem z produkce vystavené na CES přijde nejpozoruhodnější domácí router Asus XG-D2008. Jde totiž o jednu z úplně prvních vlaštovek, přinášejících do domácností 10Gb/s Ethernet (10GBASE-T přes kroucenou dvoulinku), i když zatím ve skromné podobě. Krabička je totiž desetiportová, ale jen dva porty podporují 10Gb/s připojení, zbytek je gigabitový. Nelze s ní tedy zatím zrealizovat plnohodnotnou 10Gb/s síť (připomeňme, že Asus nedávno oznámil desky s přibalenými 10Gb/s síťovkami).

Asus na CES 2016
Asus na CES 2016

CS24

Zařízení tak bude většinou použito jako tak trochu „průchodka“, kterou zapojíte mezi své 10Gb/s připojení k internetu (které moc časté není, ale existuje) a hlavní PC s 10Gb/s kartou. Pomocnými 1Gb/s porty pak budou moci být připojená další zařízení v domácnosti, které už takovou rychlost nepotřebují. Použití je tedy zatím velice omezené, ale důležitá je zde hlavně zpráva, že se desetigigabitový Ethernet konečně začíná dostávat do spotřebitelské sféry a časem by se tedy mohl stát rozšířenějším a dostupnějším.

Zdroje: The Tech Report (1, 2, 3), PC Perspective (1, 2, 3, 4)

Byl pro vás článek přínosný?