Hlavní navigace

Asus ROG Ares II už je k dostání v česku. Nejrychlejší Radeon stojí 33 000 korun

19. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Právě uváděná GeForce GTX Titan z produkce Nvidie na sebe už brzy strhne všechnu pozornost. Není pochyb o tom, že právě proto se v pátek snažili představitelé konkurenční AMD zachránit co se dá, a sveřepě připomínali, že nejrychlejší grafikou na trhu bude něco jiného – duální Radeon Asus ROG Ares II, představený během CES 2013. Lze namítnout, že jde o nereferenční model, vyrobený téměř jen pro sběratele. I tak vás ale možná bude zajímat, že se tato karta již dá koupit v obchodech – a to i u nás.

Asus ROG Ares II je vyroben v počtu pouhých 999 kusů, které jsou dokonce číslovány. Nelze se tedy ubránit dojmu, že účelem je prakticky jen zapůsobit v recenzích (což bylo svého času vyčítáno třeba kartám Radeon X850 XT PE nebo GeForce 7800 GTX 512). Jak ale informuje server Fudzilla, alespoň prozatím je tento Radeon s polovodním chlazením skutečně k dispozici na virtuálních pultech evropských eshopů (či spíše – realisticky vzato – k dispozici u dodavatele).


 

A co je důležitější: pokud se podíváte na Heureku, zjistíte, že k dostání (skladem) je už Ares II i u nás. Zatím pravda pouze v jediném obchodě, který zde ze zdrženlivosti nebudu jmenovat. Časem se k této první vlaštovce dost možná přidá i nějaká další. Jedním dechem je ovšem třeba dodat malý detail: karta vás s daní přijde na 33 000 CZK. Ceny u evropských sousedů nejsou ovšem lepší, kartu tam lze najít za nějakých 1350 EUR. Což v přepočtu vyjde ještě hůře.

Osobně jsem skutečně zvědav, kolik lidí si Ares II může koupit, neboť dvojici Gigahertzových Radeonů HD 7970 pro CrossFire dostanete od deseti tisíc za kus. Nebudete se ovšem moci (na několik měsíců) chlubit nejvýkonnější grafikou. K dobru lze duálnímu Asusu ještě snad přičíst integrované kapalinové chlazení (vyrobené Asetekem), při předpokládaném proudovém odběru obou jader Tahiti však s tichem stejně počítat nelze. Asusu však nemůžeme upřít, že si s kartou dal práci. Snažení návrhářů můžete posoudit na snímcích v galerii, které přebíráme z recenze serveru techPowerUp.


   

Pro pořádek ještě připomeňme parametry karty. Disponuje 6 GB paměti GDDR5 na 6,6 GHz. Jádra Tahiti jsou taktována na 1050 MHz (Boost až 1100 MHz). Vzhledem k spotřebě, jejíž strop je 500 W, musíte kartu krmit třemi osmipinovými konektory. Chlazení je ale prý dimenzováno na 600 W, což se mimochodem blíží příkonu slabších rychlovarných konvic. Řešeno je hybridně – vodní bloky připojené k externímu radiátoru se starají o jádra, zbytek (například 20fázová napájecí kaskáda) je ofukován ventilátorem. Z výstupů jsou k dispozici čtyři DisplayPorty a dvě DVI.

CS24

 

Zdroje: Fudzilla, Heureka.cz, techPowerUp, Asus

Byl pro vás článek přínosný?