Hlavní navigace

Asus vydává řadič Thunderboltu 4 a USB4 do slotu PCIe – kartu ThunderboltEX 4

4. 3. 2021

Sdílet

Zdroj: Asus
Asus ThunderboltEX 4 je zřejmě první možnost, jak do PC přidat konektivitu Thunderbolt 4 a také USB4. Vyžaduje to ale hodně kabelových propojek.

Rozhraní Thunderbolt není ve stolních počítačích úplně standardem, ale část uživatelů o něj má docela čilý zájem. Desky s přímou podporou Thunderboltu jsou relativně dražší a většinou pro ně musíte lovit v poměrně drahých vodách.

Pro zájemce o tuto konektivitu do desktopového PC by tudíž mohlo být hodně zajímavé, že Asus teď vypouští samostatný řadič Thunderboltu 4 – tedy už nejnovější verze – na rozšiřující kartě do slotu PCI Express, kterou budete moci použít s různými deskami tohoto výrobce. Devizou není jen Thunderbolt 4 sám o sobě, význam tu má i to, že by zároveň asi mělo jít i o první řadič, kterým se dá přidat konektivita USB4 do desktopového PC, protože řadič Intelu podporuje obojí.

Asus ThunderboltEX 4

Asus měl karty přidávající Thunderbolt už dříve, tato není první. Nový model ThunderboltEX 4 je založený na řadiči Intel Maple Ridge, implementujícím Thunderbolt 4 a současně také USB4. Jako v minulosti jde o kartu do slotu PCI Express 3.0 ×4, která poskytuje dva porty USB-C fungující jako Thunderbolt s propustností 40 Gb/s.

Ke každému má být možné připojit až pět zařízení v řetězu. Zároveň by mělo být možné z nich provozovat připojený monitor s rozlišením až 8K, ovšem je třeba, aby vám to také podporovala grafická karta (musí mít výstup DisplayPort 1.4). Karta ThunderboltEX 4 je schopná připojená zařízení i napájet elektřinou, umí dodat až 100 W.

Ovšem jako v minulosti platí, že pro funkcionalitu Thunderboltu není jen pouhé rozhraní PCI Express dostatečné, takže karta není kompatibilní s jen tak jakoukoli deskou. Potřebujete model od Asusu, který má osazený speciální vývod určený pro tyto řadiče Thunderboltu (bývá na spodním okraji desky a má označení TB_Header – zda má vaše deska tuto přípravu, by mělo být typicky uvedeno v jejích specifikacích). Tento vývod se propojí s portem na kartě a měl by přenášet řídící signály a provádět synchronizaci. Bez něj řadič bohužel nefunguje.

Karta obecně zájemcům o Thunderbolt udělá v počítači trošku kabelážovou skrumáž. Vedle tohoto propojení je třeba ještě zároveň připojit kartu na vývod portů USB 2.0 dalším kabelem a řadič také potřebuje podobně jako grafiky přídavné napájení, a to šestipinem. To je kvůli potřebám onoho 100W nabíjení připojených zařízení.

Bohužel je třeba ještě další kabelové propojení pro rozběhání obrazového výstupu z Thunderboltu. Multiplexování obrazu totiž také nelze provádět přes PCIe, takže musíte přivést obrazový signál z výstupu DisplayPort na grafické kartě (nebo na záslepce desky, pokud používáte integrovanou) a venkem ho propojit se vstupem na záslepce karty ThunderboltEX 4.

Pro toto slouží dva mini DisplayPorty na záslepce. Ty na Thunderboltových adaptérech nejsou poskytnuté jako konektivita navíc, jak se občas lidé pletou, ale slouží právě pro externí propojení s grafickou kartou, přičemž zde každé USB-C potřebuje svůj vlastní.

Propojení grafiky a řadiče Thunderbolt venkem Propojení grafiky a řadiče Thunderbolt venkem
(Zdroj: Asus)

Toto bohužel nevypadá moc vzhledně (zatímco kabely uvnitř nějak moc nevadí) a také to ztěžuje snadný přístup k samotným portům Thunderbolt, protože kabely vedoucí do vstupů se budou plést do cesty. Bohužel to ale dnes jinak udělat nejde, pokud nemá být řadič Thunderboltu integrovaný přímo na desce a napevno zadrátovaný k výstupu integrované grafiky.

Zatím Asus ještě neoznámil přesné datum, kdy začne tyto karty prodávat, ani cenu. Předchozí generace karty ThunderboltEX 3 stojí u nás v obchodech 1500–1600 Kč, je ale jednoportová (druhý port je jen USB 3.1 typu A). Snad ale ThunderboltEX 4 nebude s dvěma porty o moc dražší.

Galerie Asus ThunderboltEX 4

Zdroje: ComputerBase, Asus

Byl pro vás článek přínosný?