Hlavní navigace

Asus uvádí desku Maximus VIII Formula pro Skylake. S krytem PCB a RGB svícením

28. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dražších desek platfromy Z170 pro Skylake z rodiny ROG Maximus VIII vydal Asus již několik (první jsme zde měli už v červenci). Konec jim ale ještě není, firma nyní odhalila model Maximus VIII Formula. Ten bude na jednu stranu patřit k špičce Asusu co do výbavy a provedení (navazuje na předchozí Maximus VII Formula), na stranu druhou ovšem také půjde o model, u nějž se výrobce do velké míry zaměřil na čistě „estetické“ prvky.

Deska Maximus VIII Formula na první pohled trochu připomíná model Hero ze stejné série. Nese tři sloty PCI Express 3.0 ×16 (podporuje SLI, ovšem jen jeden může mít plnou konektivitu, zbylé maximálně osm linek, vzhledem k omezeným možnostem procesorů platformy Z170) a tři sloty PCI Express 3.0 ×1; má zdá se podobnou napájecí kaskádu, osm portů SATA a dva SATA Expressy. Výbava však byla posílena o port Mini-SAS HD pro NVMe disky s rozhraním U.2, jako mají vyšší modely Asusu (Maximus VIII Extreme a Extreme/Assembly).

Asus ROG Maximus VIII Formula
Asus ROG Maximus VIII Formula

Čím se bude deska Formula lišit výrazně, je vzhledové provedení. Deska má zezadu backplate, i na vrchní straně je však prakticky celé PCB s výjimkou spodního okraje a prostoru okolo patice LGA 1151 opatřeno krytem („ROG Armor“). Ten překrývá i výstupní porty na zadním panelu a velkou část pasivů na napájecí kaskádě. Ta má naštěstí přípravu na zapojení do vodního okruhu (tato komponenta má být údajně dílem firmy EK Water Blocks), ovšem bojím se, že pokud chlazení regulátorů necháte jen na vzduchu, kryt jejich teploty zhorší.

Asus ROG Maximus VIII Formula

Tato ozdoba také obklopuje pasiv čipové sady, takže se vzduch dostane jen k jeho horní hladké straně. Příslušná část krytu se naštěstí dá odmontovat, jelikož je pod ní schován slot M.2 pro SSD. V jeho případě je již „zastřešení“ hodně sporný nápad, neboť rychlé disky jako Samsung SSD 950 Pro mají již se spotřebou a zahříváním problémy, jak jsme zde nedávno probírali.

 

 

RGB iluminace, aneb budoucnost tuningu PC

„Brnění“ ovšem není jedinou parádičkou na této desce. Na jeho povrchu je spolu s pasivem čipsetu totiž umístěna iluminace RGB diodami (což je zdá se čerstvý šlágr hardwarového světa). Odstín produkovaného osvětlení lze volit v dodávané aplikaci a jak některé weby vychvalují, deska by měla vypadat dobře se všemi možnými barvičkami, jelikož je vyvedena v neutrální šedé a černé. Zda také považujete světelné show ve skříni za podstatnou vlastnost počítačové základní desky, to už nechám na vás.

Asus ROG Maximus VIII Formula

Deska má dále mít vývod ROG Connect, USB 3.1 typu C, celých šest portů USB 3.0 a bezdrátový modul. U integrovaného audia SupremeFX zní kromě D/A převodníku ESS ES9023P zajímavě příslib údajně přesného časovače pro potlačení jitteru. I když těžko říct, jak velký rozdíl to proti ostatním integrovaným zvukovkám ve skutečnosti bude.

Asus ROG Maximus VIII Formula
Napájení má vodní chladič od EK Waterblocks

 

KL24

Pokud vás komponenty v tomto stylu oslovují, připravte se v případě zájmu o Maximus VIII Formula na docela vysokou cenu. Deska už se objevila v nabídkách českých eshopů za ceny začínající na 10 000 CZK, vyjde tedy podobně draho jako předchozí generace tohoto produktu.

Zdroj: WCCFtech

Byl pro vás článek přínosný?