Hlavní navigace

Asus vydává další herní monitor s FreeSync, MG278Q má panel TN s 1ms odezvou

20. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asus MG279Q byl zpočátku mezi monitory s FreeSync asi tím, který vzbuzoval největší zájem (tehdy bylo ještě Eizo Foris FS2735 na houbách). Jednak kvůli značce, hlavně ale přinášel IPS panel a zároveň podporu vysokých obnovovacích frekvencí, v které se ovšem po vydání objevily problémy. V červnu na Computexu představil Asus cosi jako mladšího bratříčka tohoto LCD, model označený MG278Q. Toto LCD nyní firma také oficiálně uvedla na trh, čímž rozšiřuje nabídku hráčských monitorů podporujících technologii FreeSync.

Asus MG278Q má stejnou úhlopříčku a rozlišení, tedy 27 palců při 2560 × 1440 bodech. Zachována je u něj také schopnost zobrazovat na obnovovací frekvenci až 144 Hz. Rozdíl je ale v tom, že toto LCD je založené na panelu starší technologie TN. Ta je už obecně nepopulární, ale v oblasti hráčských modelů má stále svůj azyl, neboť je proti IPS a VA rychlejší, má tedy kratší dobu odezvy. Typická odezva přechodu šedá-šedá pro MG278Q je Asusem udávána v hodnotě 1 ms a monitor má ještě funkci „Trace Free“ pro potlačení rozmazání a artefaktů. Daní za tuto rychlost jsou ovšem u TN o něco horší barvy a pozorovací úhly (170°/160°). Monitor má podle Asusu klasicky osmibitové barvy a gamut sRGB, podsvícení má maximální jas 350 cd/m² a má být blikání prosté.

Asus MG278Q s technologií FreeSync
Asus MG278Q s technologií FreeSync

Co se ve specifikacích bohužel nikde neobjevuje, je poměrně důležitá minimální frekvence, která značí, v jakém rozsahu je FreeSync schopno pracovat. V první generaci těchto monitorů bohužel nejnižší použitelné frekvence nejsou zas tak nízké, což je možná i důvod, proč se tímto údajem výrobci raději nechlubí. Asus také nikde neuvádí, zda FreeSync tentokrát funguje až do maximální frekvence 144 Hz. U MG279Q kvůli použité elektronice bylo možno s proměnnou frekvencí obnovovat jen do 90 Hz, doufejme ale, že u TN modelu se už tento nedostatek podařilo eliminovat.

Asus MG278Q s technologií FreeSync

Stojan monitoru má pivot i nastavení výšky (a je také možné ho ve stojanu otáčet o 360°), možná je i montáž do držáku VESA. Pro připojení signálu je osazen vstupem DVI (dual-link), dvojicí HDMI a jedním DisplayPortem, jehož je třeba použít pro funkční FreeSync nebo provoz na 144 Hz. Monitoru nechybí základní reproduktory (2 × 2 W) a zejména rozbočovač USB – monitor má z něj vyvedené dvoje USB 3.0.

 

Podle Asusu se monitor MG278Q začne prodávat ještě tento měsíc (v Evropě a Asii; Amerika si počká do začátku září). Ceny zatím zveřejněny nejsou, v některých evropských obchodech se ale už objevil v katalogu, a to za ceny začínající na 530–580 € (14 300 až 15 700 CZK). IPS verze MG279Q se u nás pohybuje až nad úrovni 17 000, MG278Q by tudíž s TN určitě měl být levnější.

KL24

Asus MG278Q s technologií FreeSync

Zdroje: Asus (1, 2, 3)

Byl pro vás článek přínosný?