Hlavní navigace

Asus zahušťuje nabídku desek pro Ivy Bridge

30. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V současné době je v České republice dostupných celkem devět modelů základních desek Asus s čipsetem Z77. Již tak požehnaný počet se ale ještě dále rozroste. V high-endu, kde již Asus zastupují desky P8Z77-V Deluxe a Z77 Sabertooth, sestavu doplní P8Z77-V Premium, verze WS pro pracovní stanice a později také nový Maximus V. Levnější desky naopak posílí P8Z77-LK. VR-Zone počítá, že desek od Asusu včetně micro-ATX a mini-ITX modelů s jižním můstkem Z77 bude celkem patnáct, a to ještě nevyšel čipset Intel Z75.

V dnešní novince se podrobněji podíváme na modely Premium a LK.

Asus P8Z77-V Premium dostala do vínku vskutku luxusní výbavu, zároveň si zachovala nekýčovitý vzhled. Za vypíchnutí stojí podpora SLI či CrossFire se čtyřmi kartami, přičemž optimální rozložení PCI Express linek zajišťuje můstek od firmy PLX Technology. Na desce je přítomen také integrovaný adaptér Wi-Fi a Bluetoothu 4.0 se dvěma anténami (asi pro 802.11n MIMO), řadič rozhraní Thunderbolt, dva řadiče gigabitového Ethernetu od Intelu a též přídavný řadič SerialATA (nebo možná rovnou dva).

Jeden port je vyveden v podobě mSATA konektoru na desce a v něm byste přímo z výroby měli nalézt 32GB SSD, která bude sloužit jako cache pro Intel Smart Response Technology (detaily o tomto SSD známy nejsou, z fotografií lze vyčíst, že čipy NAND Flash jsou od Toshiby a vyrovnávací paměť DRAM od firmy Nanya). Asus P8Z77-V Premium by také měla být jedna z mála desek, která bude vybavena výstupy na tři monitory – vedle konektoru miniDP používaného zároveň pro Thunderbolt je totiž osazena výstupem DVI a „velkým“ konektorem DisplayPortu.

Datum dostupnosti ani cena zatím známa není; zajisté ale nebude nízká. Máte-li hlouběji do kapsy, pak vás možná zaujme Asus P8Z77-V LK, kterou již vyhledávač Zboží.cz vyšťoural v katalogu obchodu K24.cz za cenu 3458 Kč s dostupností „do týdne“.

KL24

Cenově se tedy novinka zařazuje mezi již dostupné varianty LX a LE, kterým jsem se trochu věnoval už ve svém blogpostu. Napájecí obvody jsou stejné, jako u P8Z77-V LX, tedy 4 + 1 + 1 fáze, po vzoru dražšího modelu LE naopak deska dostala přídavný řadič USB 3.0 a zalomené konektory SATA. Od ještě dražší P8Z77-V bez dalších písmenek si vypůjčuje rozvržení slotů PCI Express x16. Ty jsou tři, první dva by měly být připojeny k procesoru (tím je umožněno dělení na dvakrát osm linek) a třetí k čipsetu (má tedy vždy čtyři linky verze 2.0).

Zdroj: PC Perspective, Asus

Byl pro vás článek přínosný?