Hlavní navigace

Autoři legendárního Xchatu a Lidé.cz spustili nový Chat.cz

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná nejdůležitější postavou českého chatu je Pavel „Franci“ Francírek. V roce 1998 založil Xchat.cz, který později přešel pod Centrum. V Seznamu stál u vývoje Lidé.cz a mimo to vymyslel i audit návštěvnosti Toplist. Teď se svým starým parťákem Martinem Michalem („Bizi“) zakládají Chat.cz.

Chat.cz
Chat.cz

Možná je to reakce na úpadek českých chatových serverů, protože se spousta komunikace přesunula na sociální sítě. Případně za tím stojí nespokojenost s tím, kam se vyvinuli Lidé.cz. Chat.cz je každopádně návratem ke kořenům. Spartánský vzhled, ničím omezený pokec, možnost zakládat další místnosti a chat i bez registrace.

Chat.cz má ale i některé novější vychytávky. Fungují zde lokální registrace, případně se přihlásíte přes už hotový účet na Facebooku, Googlu, Seznamu nebo MojeID. Web běží přes HTTPS, veškerá komunikace mezi serverem a klientem je šifrována pomocí algoritmu AES128.

CS24

 

Protože jde o mladou službu, je v místnostech ještě dost mrtvo. To ale můžete změnit, pokud se do nezávazného tlachání zapojíte a třeba zavzpomínáte na konec 90. let, kdy ty facebooky a twittery ještě neexistovaly a lidé se bavili na xku. :-)

Byl pro vás článek přínosný?