Hlavní navigace

Ballmer: Android není zdarma, musí nám platit

4. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft v pátek zažaloval americkou Motorolu kvůli porušování patentů. Ve svých telefonech s Androidem údajně porušuje devět zaregistrovaných nápadů z Redmondu, ale platit nechtějí. Přitom mezi roky 2003 a 2007 patentovou dohodu měli.

K této příležitosti vyzpovídal šéfa Microsoftu deník Wall Street Journal. Interview se točilo jednak okolo chystaného Windows Phone 7, který se má dočkat premiéry příští pondělí, jednak také Androidu.

Android podle Ballmera není zdarma, je zatížen softwarovými patenty, které patří Microsoftu. Microsoft se však nesoudí s Googlem, ale přímo s výrobci koncových zařízení, třeba právě odstartovaným případem s Motorolou.

WSJ se domnívá, že licencování není pro Microsoft takovou výhrou, ale Ballmer dodal, že pokud budou dostávat peníze ze sta milionů prodaných zařízení, je to velká věc. Otázkou je, proč se zaměřil pouze na Motorolu. HTC, Samsung nebo LG totiž produkují největší množství androidích telefonů.

HTC se už dříve pojistil a s Microsoftem patentovou dohodu má. Ostatní výrobci s Dellem a Asusem chystají první vlnu telefonů s Windows Phone 7. Motorola počká, až jestli se nová platforma chytne.

CS24

To je možná hlavní důvod žaloby. Microsoft přece nepůjde po partnerech, na kterých závisí úspěch WP7.

Zdroj: Wall Street Journal

Byl pro vás článek přínosný?