Hlavní navigace

Batohy a brašny: jak si ochránit notebook?

2. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, typy batohů a brašen, kvalita výstelky

Díky notebookům může mít uživatel přenosného počítač ze života ještě lepší pocit - může se totiž cítit být dokonale mobilním "univerzálním vojákem kybernetického věku", který si svoje data nosí stále s sebou, může tedy pracovat odkudkoli a ke svým veledůležitým informacím má přístup 24 hodin denně a z jakéhokoli místa na světě: třeba z kavárny ve velkoměstě, z vrcholku hory  nebo třeba od břehu jezera. Uživatel si tak může připadat jako člověk digitálního věku, který si už v batohu nenosí zavírací nůž, konzervy nebo spací pytel, ale svoje virtuální data.

K tomu všemu je samozřejmě zapotřebí kvalitní zavazadlo - bytelná brašna nebo batoh, který drahé a citlivé elektronické zařízení uchrání před jakýmikoli otřesy, vodou a dalšími vlivy okolí. Probíhá  diskuse, zda je lepší pro notebooky používat brašnu nebo batoh. V tomto ohledu musím přiznat, že raději používám batohy, protože se svými dvěma popruhy zatěžují záda rovnoměrně, a nikoli jednostranně, jak je tomu v případě brašen.

Nylon nebo kůže?

Notebookovou brašnu nebo batoh je možné vybírat podle mnoha kritérií a parametrů. Lze klást důraz na objem a volné místo pro další předměty, nebo na prvotřídní ochranu cenného notebooku. V neposlední řadě přichází na řadu vzhled a samozřejmě kvalita perovedení a použitých materiálů. Vždy je ale nutné počítat s tím, že za vysokou užitnou hodnotu a kvalitu si připlatíme.batoh SamsoniteVýrobním materiálem většiny modelů jsou různé druhy nylonu, který se pro tento účel dobře hodí. V případě použití dostatečně kvalitní varianty má spolehlivou pevnost a v kombinaci s výstelkou dobře ochrání výbavu uvnitř. Občas se u exkluzivních modelů můžeme setkat s kůží, která ovšem není praktičtější, pouze efektnější.

Brašny a batohy

Nejlevnějším typem jsou nylonové brašny, které jsou jednoduché, lehké a kromě výstelky pro notebook mají obvykle i hodně různých kapes a přihrádek pro další příslušenství a dokumenty. Tento typ brašen je cenově dostupný a praktický, na druhé straně má ale také své nevýhody. Především je na nich hned vidět, že s sebou máme notebook, a proto lákají potenciální zloděje. Látková brašna se také rychle opotřebovává: po roce intenzivního používání často vypadá žalostně.

Kožené brašny dávají uživatelům (především manažerům) jisté zdání exkluzivity či elegance; jsou o něco těžší než nylonové brašny, ale žádné zvláštní výstelky navíc nemají a zkrátka jen vypadají lépe. Někdy ovšem mají méně odkládacích kapes než běžné nylonové brašny.

Dicota BacPac MissionModel Dicota BacPac Mission

V univerzitním prostředí lidé běžně nosí batohy;  přesně pro tyto uživatele se dnes také vyrábí speciální batohy s vyztuženými kapsami pro přenosné počítače. Zřejmě nejzajímavější na nich je, že jsou nenápadné a na první pohled není poznat, co je uvnitř. I přes výstelku může ale notebook v batohu po pádu na zem utrpět.

Pěnová hmota s "pamětí"

U brašen či batohů se postupem času používaly různé typy výstelek. Nejjednodušší a také nejběžnější je vrstva pěnového materiálu. Některé z těchto brašen mají ještě popruhy pro mechanické zajištění notebooku. Poměrně vzácné jsou pak nafukovací výstelky, které sice notebook dobře chrání, ale po vyjmutí počítače z brašny je musíme částečně vypustit.

Brašna na notebook od společnosti Samsonite například obsahuje technologii Laptop Pillows. "Pěnová hmota s pamětí" je příkladem aplikace kosmického výzkumu. Tato speciální pěnová hmota byla původně vyvinuta k polstrování sedaček astronautů. Pěnová hmota "s pamětí" se vytvaruje dle ergonometrických tvarů konkrétního člověka, a tím rozloží působící tlak na maximální plochu. Tato brašna s polstrováním obejme notebook a poskytuje mu maximální ochranu a to i v případě pádu. Navíc brašna na notebook s touto technologií chrání přenosný počítač i v případě nárazu na plochou stranu - tedy na displej.Samsonite Backpack Laptop Pillow2

Model Samsonite Backpack Laptop Pillow, vybavený pěnovou hmotou s "pamětí"

Přesné měření kvality výstelky a míry ochrany notebooku je u brašen dost obtížné. Alespoň zhruba ji můžeme posoudit letmým poměřením síly výstelky; silnější vrstva je samozřejmě lepší a dno brašny by mělo být vyztuženo pevnější vrstvou než strany. Dále je dobré zkontrolovat pevnost popruhů - velmi často se totiž notebook poškodí při pádu brašny, které se popruhy vysmekly. Jistící karabinky by měly být kovové, ne plastové.

I objem a vnitřní členění brašen se hodně liší; je důležité, aby se nám do ní vešlo všechno, co potřebujeme. Většina brašen má několik různých kapes; největší je pro samotný notebook a obvykle bývá jako jediná opatřená měkkou výstelkou. Některé větší brašny mají ještě druhou kapsu s výstelkou, například pro přenosnou tiskárnu. Dále je v brašně alespoň jedna menší kapsa pro různé další předměty, jako je napájecí zdroj, pomocné kabely, nebo také pro papírové dokumenty.

Vybrané modely batohů pro notebooky

Výběr modelů

Z následujícího výběru modelů mám dlouholeté zkušenosti s modelem Dicota BacPac Mission a Samsonite BackPack Small Sahora Business. Vzhledem k tomu, že jsem v batohu potřeboval kromě 15,6palcového notebooku transportovat i větší množství osobních věcí, model od Dicoty  se časem ukázal jako málo prostorný, a po přibližně dvou letech používání se zničil. Poté jsem tento batoh nahradil modelem Samsonite BackPack Small Sahora Business, který je již prostornější, a moje požadavky splňuje lépe.

V tomto výběru produktů jsem se zaměřil výhradně na batohy pro notebooky. Jednotlivé modely se od sebe odlišují v celé řadě parametrů - jsou určené pro notebooky s velikostí LCD 12, 15 nebo 17 palců, podle počtu komor (dvou- nebo tříkomorové), podle použitého materiálu (kůže, polyester, nylon).

Na českém trhu působí několik výrobců, mezi jinými například společnosti Dicota, Belkin, Samsonite nebo Topgal. Ve výběru jsem se zaměřil na nabídky společností Topgal, Samsonite a Dicota.

Batohy Samsonite

http://samsonite-ict.cz

  • Samsonite Laptop Backpack 16,4 Network

Pro LCD: 16,4"

Cena: 1300 Kč

Lehký batoh na notebook LAPTOP BACKPACK M 16,4" z kolekce NETWORK. Hlavní část tvoří polstrovaná přihrádka na notebook s upínacím páskem. Dále je zde samostatná kapsa na zip s organizérem ( kapsička na PDA, telefon, prací potřeby a jiné drobnosti). Modely této kolekce se vyznačují velmi malou hmotností, jsou vhodné pro každodenní používání.

  • Samsonite PAR. LAPTOP BACKPACK Paragon II

Pro LCD: 16"

Cena: 1397 Kč

Modely této řady jsou určeny pro většinu notebooků. Jsou dodávány ve dvou barevných provedeních - Black (černá) a Dune (béžová). Nahrazuje řadu Paragon, oproti ní přináší následující vylepšení: je lehčí, má přístupnější přední kapsu s organizérem, ergonomičtější popruh pro pohodlnější nošení a nožičky pro větší stabilitu.Samsonite Backpack Paragon II

  • Samsonite Laptop Backpack Proteo Formal

Pro LCD: max. 15,4"

Cena: 1440 Kč

Batoh na notebook z kolekce Proteo Formal. Celá kolekce Proteo Formal nabízí maximální ochranu pro notebook, je opatřena systémem Laptop Shock Absorbe. Základem je vložená pružná vlnovka obalená pěnovou hmotou, která zajistí rozložení tlaku a utlumí náraz v případě pádu. Batoh má dvě menší samostatné kapsy na zip s přihrádami na příslušenství a jednu velkou. Část pro notebook je polstrovaná s vnitřní přihrádkou.

Backpack proteo formal

  • Samsonite Backpack Small Sahora Business

Pro LCD: 15"

Cena: 2000 Kč

Elegantní batoh na notebook Samsonite Backpack small z kolekce Sahora business. Batoh má v oblasti zad polstrování. Má oddělenou polstrovanou část na notebook, dvě vnitřní kapsy na zip a prostor na dokumenty. Z přední strany má samostatnou kapsu na zip s organizérem. Je vybaven uzamykatelnými zipy. Můžete vybírat ze tří barev.Backpack small sahora business

  • Samsonite Laptop Backpack Xblade Business

Pro LCD: max: 15,6"

Cena: 2 000 Kč

Pánský elegantně sportovní batoh, vhodný zejména pro obchodníky. Batoh se skládá ze tří částí. V jedné je vybaven polstrovanou přihrádkou na notebook, která je chráněna pěnovým - vlnovkovým systémem. Ten chrání notebook zejména při nárazech či pádu. V druhé části je prostor pro příslušenství, dokumenty a kapsa na zip. Třetí část tvoří kapsa s organizérem, tzn. jsou zde kapsičky na psací potřeby, prostor pro adaptér a síťovaná kapsa. Batoh je opatřen držákem - síťkou na lahev a tzv. chlopní, která slouží ke snadnému připevnění na rukojeť kufru, nebo se dá využít jako další kapsa.Samsonite Xblade business

  • Samsonite Laptop Backpack Unity ICT Formal

Pro LCD: 15,6"

Cena: 2 200 Kč

Pánský batoh na notebook Laptop Bacpack (15,6") z řady Unity ICT Formal. Tento praktický batoh je vhodný ke každodennímu použití i k cestování. Má vypolstrovanou oddělenou část na notebook a vnější kapsu na zip s organizérem na příslušenství. Je vybaven ergonomickými popruhy, zpevněným držadlem a integrovanou pláštěnkou.

  • Samsonite Laptop Backpack M Pro-DLX Business

Pro LCD: 15"

Cena: 2 292 Kč

Luxusní batoh na notebook, (15"), PDA a kancelářské potřeby z řady Pro-DLX. Použitím technologie Shock Absorber je zajištěna vysoká odolnost. Nastavitelné ramenní popruhy mají gelovou podložku pro pohodlné nošení i těžšího obsahu.batoh Samsonite

  • Samsonite Backpack Large Sahora Business

Pro LCD: 15,4"

Cena: 2 550 Kč

Elegantní batoh na notebook Samsonite Backpack large z kolekce Sahora business. Batoh má v oblasti zad praktické polstrování. Má oddělenou polstrovanou část na notebook, dvě vnitřní kapsy na zip + prostor na dokumenty. Z přední strany má samostatnou kapsu na zip s organizérem. Je vybaven uzamykatelnými zipy. Můžete vybírat ze tří barev.

  • Samsonite Laptop Backpack Pro-Tect

Pro LCD: 15,6"

Cena: 2 600 Kč

Business batoh na notebook Samsonite LAPTOP BACKPACK 15,6" z kolekce Pro-Tect. Tato kolekce je zajímavá zejména speciálním polstrováním v prostoru pro notebook. Pěnové tepelně upravené polstrování zajistí maximální ochranu notebooku včetně tlumení případného nárazu či pádu. Zvlněný povrch umožňuje přístup vzduchu při práci, jestliže máme notebook položen v brašně. Je zde samostatný polstrovaný prostor pro notebook s upínáním + prostor na dokumenty. Dále je zde samostatná část s přihrádkami a kapsami na zip.Samsonite Laptop Backpack Pro-Tect

  • Samsonite Backpack Laptop Pillow2

Pro LCD: 17"

Cena: 3 300 Kč

Elegantní batoh pro notebook (17")  a příslušenství z kolekce Laptop Pillow 2. Poskytuje notebooku ochranu proti nárazu díky patentované technologii Memory Foam (pěnová hmota s pamětí). Notebook jemně vytlačí tzv. pěnu dle svého obrysu a ta tak zůstane, čímž mu zabrání v nechtěném pohybu. Batoh obsahuje samostanou pěnovou část se zipem na notebook + oddělenou část na zip. Z vnější strany má kapsu na zip s organizérem pro příslušenství.

  • Samsonite Laptop Backpack M

Pro LCD: 14,1"

Cena: 3 700 Kč

Batoh na notebook LAPTOP BACKPACK M 14,1" z kolekce PRO-DLX 3. Decentní batoh na notebook je opatřen ergonomickými popruhy a má vyztužená záda pro pohodlné nošení. Hlavní částí je samostatná polstrovaná přihrádka na notebook s úchytem, kapsička na zip + prostor pro dokumenty. Z přední strany je kapsa na zip s bohatým organizérem. Batoh má uzamykatelný zip, skrytou kapsu na lahev a tzv. chlopeň, pro snadné nasazení na rukojeť kufru.Samsonite Backpack Laptop M

  • Samsonite Laptop Backpack S Sarasota XB

Pro LCD: 13,3"

Cena: 4 000 Kč

Elegantní batoh LAPTOP BACKPACK S  (13,3") z kolekce Sarasota XB. Celá řada Sarasota XB nabízí ochranu pro váš notebook, je opatřena systémem Laptop Shock Absorbe. Základem je vložená pružná vlnovka obalená pěnovou hmotou, která zajistí rozložení tlaku a utlumí náraz v případě pádu. Batoh má dvě velké samostatné kapsy - části na zip. Dále má batoh vnější kapsu na zip s organizérem (s klíčenkou, přihrádkami na telefon, psací potřeby, adaptér a pod.), která má zip krytý zdobným magnetickým klipsem. V zádové části je menší (bezpečnostní) tzv. ,,tělem" krytá kapsa - např. na doklady či hotovost.Samsonite Laptop S Sarasote XB

Batohy Dicota

www.dicota.cz

  • BacPac Move 17" - 20"

Materiál: polyester

Hmotnost: 0,8 kg

Rozměry: 400 × 530 × 200 mm¬®

Cena: 900 Kč

Prostorné hlavní oddělení zajišťuje, že notebook do velikosti 20 palců je chráněn ve vypolstrované části (High-Density Foam).Dicota BacPac Move

  • BacPac Traveler 13" - 15"

Materiál: 1680 D Balistický Nylon

Hmotnost: 1,1 kg

Rozměry: 390 × 310 × 105 mm

Cena: 1900 Kč

Batoh je snadno rozšiřitelný díky zipu a nabízí tak ochranu pro notebooky velikostí až 16,4 palce. Ergonomické polstrování zad a nastavitelné ramenní popruhy zaručují, že batoh je pohodlný a příjemný pro nošení.

  • Dee BacPac 14" - 16"

Materiál: polyester

Hmotnost: 0,95 kg

Rozměry: 450 × 310 × 150mm

Cena: 1200 Kč

Batoh obsahuje dvě oddělení, z nichž jedno je vypolstrované pro notebook do velikosti 16,4 palce a druhé prostorné pro dokumenty. Do přehledné přední kapsy si uschováte veškeré maličkosti a mobilní příslušenství.Dicota Dee BacPac

  • BacPac Business 15" - 16"

Materiál: nylon

Hmotnost: 0,95

Rozměry: 330 × 450 × 130 mm

Cena: 1 900 Kč

Tento batoh je odbrým společníkem pro každodenní pracovní jednání a služební cesty.

Dicota BacPac Business

  • BacPac Mission 15" - 16,4"

Materiál: polyester / nylon

Hmotnost: 1 kg

Rozměry: 340 × 450 × 130 mm

Cena: 1 700 Kč     

Batoh BacPac Mission byl vyvinut jako pohodlný batoh na notebook. Vzhled tvoří především pryžový povrch, transparentní poutka na zipy a také futuristická karabina. Pro ochranu notebooku najdete v batohu efektivní polstrování HDF (High-Density Foam).

Dicota BacPac Mission

  • BacPac Element 15" - 15,4"

Materiál: polyester

Hmotnost: 1,4 kg

Rozměry: 360 × 490 × 250 mm

Cena: 1 500 Kč     

BacPac Element chrání notebook a jeho příslušenství v nepříznivém počasí. Speciálním vybavením je pláštěnka, která je uložena v přední kapse a chrání uložené věci před vlhkem.

Batohy TOPGAL    

www.topgal.cz

  • Batoh na notebook HIT 146

Dvoukomorový batoh pro 15,4" notebook v klasické černé barvě.

Rozměry: 45 × 31 × 17 cm

Použitý materiál: 100% nylon

Hmotnost: 1,42 kg

Cena: 1 999 Kč

Topgal HIT-146

  • Batoh na notebook 17 EFI 143

Dvoukomorový batoh na 17" notebook v klasické černé barvě.

Rozměry: 49 × 31 × 19 cm

Použitý materiál: 100% nylon

Hmotnost: 1,54 kg

Cena: 1 999 Kč

  • Batoh na notebook EFI 137

Dvoukomorový batoh na 15,4" notebook v klasické černé barvě s decentním designem na přední straně.

Rozměry: 45 × 31 × 17 cm

Použitý materiál: 100% nylon

Hmotnost: 1,42 kg     

Cena: 1 799 Kč

Dicota EFI 137

  • Batoh na notebook HIT 129

Populární a klasický batoh pro 15,4palcový notebook v klasickém černém designu.

Rozměry: 47 × 34 × 18 cm

Použitý materiál: 100%  polyester

Hmotnost: 1,52 kg

Cena: 1 669 Kč

Topgal HIT 129

  • Batoh na notebook HIT 591

Tříkomorový batoh na notebook do velikosti 15,4".

Rozměry: 50 × 32 × 17 cm

Použitý materiál: PES 600D + RIPSTOP

Hmotnost: 1,40 kg

KL24

Cena: 1 199 Kč

Topgal HIT 591

Byl pro vás článek přínosný?