Hlavní navigace

Bill Gates se stal druhým největším výrobcem čipů

1. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: unsplash, koláž redakce
Bývalý ředitel Microsoftu a filantrop Bill Gates se překvapivě stal druhým největším výrobcem čipů, když jeho nová společnost Nadace Billa a Melindy Gatesových za první kvartál těsně překonala TSMC. Více čipů nyní vyrábí už jen Samsung.

Bill Gates v minulosti produkoval menší množství čipů, které od něj odebíraly pouze některé státní instituce. Ty nyní zvýšily poptávku, a také začaly požadovat lepší technologii, která by byla více odolná proti rušení. Minulé generace totiž špatně šířily signál například přes aluminiovou fólií.

Největší výrobci čipů apríl Největší výrobci čipů za Q1 2021

Nadace Billa a Melindy Gatesových si dříve nechávala vyrábět některé čipy u tchajwanské společnosti TSMC, ale kvůli potřebě pokročilejšího výrobního postupu si jich nyní většinu vyrábí přímo ve svých továrnách. Jedna z nich se nachází přímo v Redmondu pod sídlem Microsoftu a nyní chrlí moderní čipy umožňující šíření COVID-19 na 5nm technologii. Ty jsou zároveň mnohem odolnější než předchozí generace, neboť vydrží i žár z proudového motoru letadla. V minulosti se některé čipy horkem poškodily, což bylo na obloze viditelné jako bílý dým nebo prášek.

CS24

5G čepička Typická ochrana proti 5G bude s novými čipy méně účinná (zdroj: Jim Urquhart, Reuters)

Běžné očkovací čipy se doposud používaly na 22nm technologii a zcela pro ně stačilo využívat zbytky wafferů. I ty se stále v omezené míře vyrábějí a odebírají je některé východoevropské země jako náplň do koblih. „Je to levnější než meruňky“, potvrdil pro Cnews mluvčí nejmenovaného koncernu zpracovávající tuto netradiční náplň.

Vylepšené očkovací čipy, o kterých toho zatím mnoho nevíme, už prý Gates zvládá vyrábět dokonce na 3 nm. Takto pokročilý výrobní postup je potřeba hlavně z důvodu, aby čip dokázal projít běžnou injekční stříkačkou. U TSMC si pak stále na 14nm technologii nechává Bill Gates vyrábět čipy určené do mozku. Pro ovládání lidí totiž není potřeba příliš vyspělá technologie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.