Hlavní navigace

Blíží se 4.5G s gigabitovými rychlostmi. Qualcomm má první modem podporující LTE Advanced Pro

12. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Navzdory tvrzením operátorů LTE není ve skutečnosti 4G. Ač Mezinárodní telekomunikační unie ani asociace 3GPP tento termín jednoznačně nedefinují, jejich popisům sítě čtvrté generace LTE neodpovídá. Puntičkáři proto tuto technologii řadí do škatulky 3.9G společně s mobilní verzí WiMAXu.

Opravdovým 4G je až technologie LTE Advanced (LTE-A), která přináší klíčovou novinku – funkci carrier aggregation. Ta dovoluje spojovat signály z více pásem a násobit tak rychlosti přenosu. U nás už ji testují všichni operátoři. V závislosti na schopnostech mobilů a vybavení vysílačů může poskytovat rychlosti stahování až 450 Mb/s (spojení dvou pásem) nebo 600 Mb/s (tři pásma).

Vývoj rychlostí mobilních sítí
Vývoj rychlostí mobilních sítí 

Po LTE Advanced nepřijde rovnou některá z 5G sítí, ale další mezistupeň – 4.5G. Sítě s obchodním názvem LTE Advanced Pro by měly odstartovat v komerčním provozu během příštího roku. Qualcomm již představil první modem, který si s LTE-A Pro poradí. Snapdragon X16 přinese rychlosti stahování až 1 Gb/s, využívá k tomu několika triků.

LTE Advanced Pro
LTE Advanced Pro

Dnešní mobily a tablety používají dvě antény. Nově však přijdou čtyřanténní systémy (4×4 MIMO). Přes jedno pásmo se díky čtyřem nezávislým streamům přenese dvakrát tolik dat, než je dnes běžné. A ty čtyři antény budou moci najednou komunikovat na třech různých pásmech s celkově deseti streamy.

 

Nová technologie navíc využívá pokročilejší modulaci signálu 256-QAM oproti 64-QAM, takže se přes stejnou šířku pásma přenese o třetinu více dat. LTE a LTE-A využívají pásmo o šířce 20 MHz, což dává rychlost 75 Mb/s. LTE-A Pro zvládne 100 Mb/s. Streamů je deset, odtud tedy teoretická rychlost stahování až 1 Gb/s.

" frameborder="0" height="360" width="640">

U LTE Advanced Pro se počítá s využitím pásem od 400 MHz do 3,8 GHz a s časovým (TDD) i frekvenčním duplexem (FDD). Technologie podporuje licencovaná pásma i bezlicenční pásmo 5 GHz. Na něm běžně funguje Wi-Fi, ale se speciálními vysílači se jím protáhne i zvláštní LTE (LTE-U/LAA).

Qualcomm bude nový modem Snapdragon X16 prodávat od druhé poloviny roku 2016. Otázkou je, kdy se objeví v koncových zařízeních a hlavně kdy novou technologii budou podporovat také mobilní operátoři.

Zdroj: Qualcomm

Byl pro vás článek přínosný?