Hlavní navigace

Blue Origin hodlá do deseti let postavit vesmírnou stanici, i když zatím zvládá jen suborbitální lety

26. 10. 2021

Sdílet

Zdroj: Blue Origin
Společnost Blue Origin Jeffa Bezose dnes v tiskové zprávě oznámila, že pracuje na stavbě vlastní vesmírné stanice. Bude se jmenovat Orbital Reef a v provozu má být ve druhé polovině tohoto desetiletí.

Stanice má být takovým business parkem ve vesmíru. Bude fungovat pro výzkumníky, turisty i obchodníky a nabízet jim „služby světové třídy“ včetně palubní posádky. Pojmout má deset lidí, což už je blízko kapacitě ISS. Stanice má už své webové stránky, kde už nabízí téměř rezervace

Na Orbital Reef není Bezos sám. Stavbu mají podporovat také společnosti Sierra Space, Boeing, Redwire Space, Genesis Engineering Solutions, Arizona State University.

„Na nízké oběžné dráze kolem Země poroste pulzující obchodní ekosystém, který bude generovat nové objevy, nové produkty, novou zábavu a globální povědomí“ řekl Brent Sherwood, senior viceprezident pokročilých rozvojových programů pro Blue Origin.

Galerie:

Zatím je to všechno jen na pěkných vizualizacích a Bezosův Blue Origin slavil úspěch jen v suborbitálních letech. Společnost totiž stále vyvíjí znovupoužitelnou raketu New Glenn a lunární přistávací modul Blue Moon.

CS24

Na hranici vesmíru se v několikaminutovém „hopu“ s Blue Origin podívalo zatím osm lidí. Včetně Bezose, jeho bratra, či herce ze Star Treku Williama Shatnera.

zdroj: Blue Origin

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.