Hlavní navigace

Bluetooth 5.1 je na světě. Najde vám klíče i správný regál v obchodě

29. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Ericsson

Dva roky po dokončení specifikací Bluetooth 5 přichází nástupce. Jmenuje se Bluetooth 5.1 a už číselné označení napovídá, že na velké novinky tentokrát nedošlo. Pátá generace zlepšila dosah i rychlost, pět jednička přináší drobné změny na pozadí a jediným hmatatelným tahákem bude zlepšená navigace.

O indoor navigaci s využitím modrozubých majáků se mluví již sedm let. Mobil může jiné zařízení s Bluetooth vidět teoreticky až na vzdálenost 100 metrů (nebo 400 metrů u Bluetooth 5) a díky indikaci síly signálu dokáže vypočítat okruh vzdálenosti. Pokud sestavíte síť přesně rozmístěných majáků, po prolnutí tří a více okruhů už pak software dokáže pomocí trilaterace odhadnout konkrétní polohu. V současnosti s přesností v řádu metrů.

To je dost, pokud chcete najít auto v podzemním parkovišti nebo konkrétní obchod ve velkém nákupním středisku. Cílem indoor navigace je ale zpřesnit výpočet natolik, aby vás v obchodě dovedla až ke zboží v regálu. S tím má významně pomoci Bluetooth 5.1.

Přesnější navigace pro Bluetooth 5.1 vyžaduje složitější antény Přesnější navigace pro Bluetooth 5.1 vyžaduje složitější antény

Organizace Bluetooth SIG do specifikací zahrnula dvě nové funkce angle of arrival a angle of departure, které mají zjistit úhel příchozího signálu a které zpřesní navigaci na řád centimetrů. Patřičně vybavená klíčenka tak bude snadno dohledatelná pomocí mobilu. Exponáty v muzeích a galeriích, u kterých stojíte, vám do zvláštní aplikace samy odešlou další informace. A pak je tu samozřejmě ona navigace v obchodech.

https://vimeo.com/287089148

Nevýhody? Jak mobil, tak i majáky, klíčenky či jiné štítky budou muset podporovat Bluetooth 5.1. A nové specifikace nejsou jen softwarovým vylepšením, ale budou vyžadovat i nový hardware. Jedno ze dvou komunikujících zařízení bude muset obsahovat více antén. Dnes všechna obsahují jen po jedné.

MMF24

TIP: Albert testuje navigaci, která vás dovede ke správnému regálu

Výrobci již mají specifikace Bluetooth 5.1 k dispozici, budeme tedy zvědaví, kdo jej nasadí jako první. U předchozí generace trvala implementace zhruba půl roku. Prvním takto vybaveným smartphonem byl Samsung Galaxy S8.

Byl pro vás článek přínosný?