Hlavní navigace

Brněnský dopravní podnik nemá čipy pro elektronické šalinkarty a dočasně se vrací k papírovým kupónům

13. 1. 2022

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Dopravní podnik města Brna přešel na elektronické předplatní kupóny a papírové „šalinkarty“ od ledna zcela zrušil. Teď však narazil na nedostatek čipů a musel se vrátit k papírovým. Cestující ale mohou použít čip vlastní.

Dopravní podnik začal s přechodem na elektronické nosiče už v roce 2017, tehdy je nabízel jako variantu k papírovému kupónu. Od letošního roku pak vydává již pouze elektronické šalinkarty. Jako jejich nosič slouží karta s čipem a cestující může použít buď svou bankovní kartu, nebo mu DPMB vydá za poplatek 99 Kč vlastní kartu.

A právě v tom je nyní problém. Celosvětový nedostatek čipů zapříčinil i výpadek u dodavatele karet pro DPMB. Dopravní podnik o tom na webu neinformoval, ale podle reakcí na sociálních sítích je patrné, že karty nebyly v nabídce minimálně od 6. ledna.

https://twitter.com/RobertHjek3/status/1479119951151591434

Dopravnímu podniku krátce došly vlastní čipové karty i při jejich prvním vydání v roce 2017. Tehdy nečekali tak velký zájem lidí a spíše věřili, že cestující budou používat karty vlastní. Dnes sice většina cestujících (z těch, co přešli na elektronické nosiče) používá bankovní karty, ale podíl karet od DPMB je stále vysoký.

DPMB uvedl, že karty mají být během týdne k dispozici, ale v době vydání článku (týden po tweetu) ještě nejsou. Mluvčí DPMB Hana Tomaštíková pro Cnews uvedla, že dodavatel nebyl schopen doručit čipové karty v termínu. Dopravní podnik tak dočasně opět vydává papírové kupóny a doporučuje využití vlastních bankovních karet.

Esalinkarta DPMB Esalinkarta DPMB

Právě použití vlastní bankovní karty ale některé uživatele odrazuje s obavami kvůli bezpečnosti takového řešení. Čtečky revizorů sice nemohou přečíst žádné jiné údaje, ale obavy pramení spíše z čteček někoho jiného.

Podle Dalibora Chvátala ze serveru Měšec.cz je ale použití bankovní karty pro tento účel bezpečné. Čtečka z nich nepřečte nic tajného. Pokud by někdo použil bezkontaktní terminál a snažil se získat peníze, tak nejvýše do částky 500 Kč a bylo by to velmi nápadné. Ale zneužitelné to teoreticky samozřejmě je – podobně jako byste nosili bankovní kartu v zadní kapse.

Tip: použijte vlastní neplatnou kartu

Pro tento účel ale lze použít i již neplatnou bankovní kartu s čipem. Navíc ji lze nahrát do mobilní aplikace a vůbec ji tak sebou nemusíte nosit. DPMB pro tento účel vydal aplikaci s názvem „Čtení údajů virtualizovaných karet“, kterou však nenajdete v obchodě Google Play ani AppStore. Stáhnout ji lze jako APK z webu DPMB.

zdroj: DPMB a Twitter

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.