Hlavní navigace

Brno zavádí bezplatnou Wi-Fi v MHD. Uživatelé mohou spotřebovat 4 MB

Sdílet

Zdroj: Redakce

V jihomoravské metropoli se budou moci cestující městské hromadné dopravy zdarma připojit k internetu. Dopravní podnik města Brna dnes rozjel dvouměsíční pilotní test, jehož cílem je nakonec dostat přístupové body Wi-Fi do 720 vozů (autobusů, trolejbusů i tramvají šalin).

Město uvádí, že bezplatná Wi-Fi má sloužit zejména pro přečtení zpráv nebo vyhledání dopravních informací. Přísná pravidla prakticky znemožňují využít připojení k náročnějším datovým operacím. V síti nazvané DPMBfree budou moci cestující být připojení nanejvýš 20 minut a během té doby mohou spotřebovat maximálně 4 MB dat. Provoz je navíc limitován rychlostí 256 kb/s. Důvodem budou omezené mobilní tarify našich operátorů. Vozy totiž mohou spotřebovat nanejvýš 30 GB na měsíc.

TIP: Bezplatná Wi-Fi na dalších českých nádražích. Kde se můžete připojit?

KL24

Nová vlna digitalizace by měla také zpřesnit dopravní info. „Cestující v Brně dnes mohou informace o dopravě včetně aktuální polohy vozidel získat v mobilní aplikaci DPMBinfo, z informačních panelů na zastávkách, na facebookovém či twitterovém profilu dopravního podniku a webových stránkách dpmb.cz. Stále hledáme nové kanály a možnosti, jak cestujícím umožnit získávat aktuální informace. Nyní budou mít tuto možnost i během jízdy, aniž by nutně potřebovali mít zaplacený vlastní datový tarif,“ doplnil Havránek.

Wi-Fi zdarma je součástí projektu na vybudování řídicího informačního systému MHD. Zakázku loni získala společnost Herman systems a od DPMB za ni získá přes 117 milionů korun (viz registr smluv). Podle Brněské drbny vyjde provoz Wi-Fi na 2,3 milionu korun ročně.

Byl pro vás článek přínosný?