Hlavní navigace

Broadcom chce na trh čipů pro mobily, uvádí SoC M320 a M340. Jeho zbraní je LTE

13. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Broadcom v současnosti není značkou, s kterým bychom se běžně setkávali na procesorech mobilních telefonů. To ale neznamená, že si na tento segment nechala zajít chuť. V těchto dnech Broadcom oznámil dva mobilní procesory – čipy označené M320 a M340 – kterými si hodlá ukrojit vlastní kus expandujícího trhu čipů pro mobily. Po výpočetní či grafické stránce sice asi nepůjde o příliš zajímavé počiny, Broadcom má ale v ruce trumf v podobě integrovaného modemu s podporou LTE.

Broadcom se svými čipy hodlá (alespoň z počátku) zaměřit na levnější zařízení, konkrétně telefony s cenou pod 300 USD, ale s plnohodnotnou konektivitou včetně LTE. První z modelů, SoC M320, má CPU s dvěma jádry Cortex-A9, zatímco model M340 už bude čtyřjádrový, nicméně stále založený na Cortexu-A9. Oba čipy tvoří společnou platformu a navzájem jsou zaměnitelné (mají být pinově kompatibilní). Výrobci telefonů tím pádem budou moci v jednom návrhu upotřebit oba a vyrobit tak různě výkonné přístroje. Jako grafické jádro by mělo být použito GPU řady SGX od PowerVR, není ale známo, v kolikajádrové konfiguraci.

Jak už bylo řečeno, hlavní výhodou, s kterou Broadcom na trh půjde, bude integrace modemu s podporou LTE. Konkrétně má jít o LTE kategorie 4, které zvládne jak komunikační systém FDD, tak TDD (a podporována je i telefonie přes VoLTE). Čipy zvládnou i připojení přes 3G, Bluetooth a NFC. Adaptér WiFi, což je také jedna ze silných stránek Broadcomu, by snad měl umět i nejnovější a standard 802.11ac, nabízející značně vyšší přenosové rychlosti oproti předchozí generaci 802.11n.

Procesor M320, tedy dvoujádrovou variantu, už Broadcom v tuto chvíli vyrábí a zařízení na něm postavená by se mohla objevit už brzy. Čtyřjádrový M340 oproti tomu ještě připraven není, firma uvádí, že jeho vzorky by měly být hotové v první polovině letoška. V reálně dostupných mobilech se ale pochopitelně objeví ještě později. Výrobcům telefonů umožní posléze „upgradovat“ již vyráběné modely na čtyřjádrové CPU. Broadcom u této platformy jako operační systém používá aktuální Android 4.4 KitKat.

 

Broadcom v září (septembri) odkoupil divizi 3G/4G modemů společnosti Renesas, nicméně procesory M320 a M340 zřejmě ještě nejsou přímým plodem této akvizice. Broadcom už v té době vyvíjel své vlastní čipy s podporou LTE, což by měly být právě SoC M320 a M340. Technologie Renesas se do produktů firmy zřejmě promítnou až nepřímo s postupem času.

MMF24

Broadcom není jediným výrobcem, jehož čipy mají integrovaný modem s LTE, takže tato vlastnost nepřinese čipům automatický úspěch. V podobě Tegry 4i má takový produkt i Nvidia, o Qualcommu nemluvě. Pro Broadcom jde ale o dobrý začátek. V současnosti sice na poli začíná znovu coby outsider, může se ale opřít o silné zázemí v oblasti telekomunikací.

Zdroje: Broadcom, VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?