Hlavní navigace

Broadwell-E bude mít stále jen osm jader; Intel ho uvede až v roce 2016

21. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nová generace highendových procesorů Intel, Haswell-E pro platformu X99, tu s námi ještě není ani dva měsíce. Počítačový svět je ale neustále v pohybu a tak už vyhlížíme, co bude následovat po těchto čipech. Tím něčím mají být procesory Broadwell-E, první highendová CPU na 14nm výrobním procesu. Jejich příchod je ještě vzdálený, čínský web VR-Zone už ovšem přinesl první podrobnější informace ohledně toho, co a kdy čekat.

Jak můžete vidět, čínské zákulisní zdroje už dokázaly ulovit rovnou i slajd Intelu týkající se 14nm extrémních CPU, takže se dozvídáme první podrobnosti o jejich parametrech. Tento materiál nicméně ukazuje, že se toho proti Haswellu nebude zrovna moc měnit (i to ovšem má informační hodnotu). Broadwell-E tedy dost možná bude podoben čipům Ivy Bridge-E, které přinesly novou architekturu jádra a 22nm proces, jinak u nich ale Intel vyjma navýšení taktu o 100 MHz neprovedl prakticky žádné změny v kvantitativních parametrech.

Jak můžete vidět, Broadwell-E bude dostupný zase jen v osmijádrové a šestijádrové konfiguraci, stejně jako Haswell-E. Nějaký nárůst hrubého výkonu lze očekávat od inovované architektury, 14nm proces by ale měl také umožnit zvýšení taktů. Asi je na místě čekat, že by rovněž mohl zkrotit spotřebu čipů, nicméně Intel podle všeho TDP ponechá na hodnotě 140 W. Také u L3 cache neproběhnou změny ve velikosti – u osmijader zůstane na 20 MB.

Slajd k procesorům Broadwell-E (Zdroj: VR-Zone)
Slajd k procesorům Broadwell-E (Zdroj: VR-Zone)

Procesory by také měly mít stále řadič PCI Express 3.0 o čtyřiceti linkách (×16 + ×16 + ×8). U pamětí nicméně dojde k posunu, oficiálně už budou podporovány moduly DDR4 na efektivní frekvenci 2400 MHz (dnes je to jen 2133 MHz). Řadič bude čtyřkanálový a slajd uvádí, že bude podporován jen jeden DIMM na kanál. To se ovšem o pamětech DDR4 traduje obecně a přesto desky pro Haswell-E nabízejí běžně osm slotů pro paměť – zatím bych proto v tomto ohledu nepanikařil.

 

Platforma, do níž budou tato CPU pasovat, se nezmění, stále bude používána patice LGA 2011-3 a Intel také zůstane u čipsetu X99, který tak bude stejně jako X79 sloužit po obě generace tick/tocku. S velkou pravděpodobností tedy budete moci upgradovat stávající desky. Broadwell-E si zachová také odemčené násobiče pro taktování u extrémní edice a káčkových modelů (což by nejspíš mělo pokrývat všechny čipy).

 

Uvedení bude až napřesrok

A kdy se na 14nm osmijádra můžeme těšit? Podle webu VR-Zone bohužel jejich příchod nastane o něco později, než se dříve očekávalo (a možná i než Intel sám dříve plánoval). Uvedení na podzim 2015 není reálné, výroba se na to rozběhne příliš pozdě. Podle VR-Zone budou první inženýrské vzorky dostupné až v 36. pracovním týdnu roku 2015 – tj. začátkem září/septembra – a ověřovací (kvalifikační) kusy mají být dle plánu hotové až v 47. týdnu, koncem listopadu/novembra. Oficiální uvedení procesorů na trh tak připadá v úvahu až v přespříštím roce (2016), přesněji v jeho prvním čtvrtletí.


Core i7-5960X se zřejmě dočká následníka až přespříští rok

Jak jsme již nadhodili, Broadwell bude zřejmě vzhledem ke konstantním počtům jader v podobné pozici jako Ivy Bridge-E. Nepozdvihne tedy příliš laťku výkonu (pokud Intel razantně nenakopne frekvence), a nebude tedy mít příliš cenu upgradovat ze „stejnějádrového“ Haswellu-E. Procesory by ale měly mít lepší provozní vlastnosti. Asi nejsem jediný, komu by se také líbilo, kdyby v této generaci už Intel uvedl ještě jedno levnější osmijádro vedle nejvyššího modelu „X“, zatím ale není ani náznaku, že by se toto přání mělo splnit.

Zdroje: VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?