Hlavní navigace

Bude mít Intel poprvé šéfa zvenčí? Otelliniho nástupce budou hledat lovci hlav

14. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kdyby vám to náhodou uniklo, generální ředitel Intelu Paul Otellini v listopadu minulého roku oznámil, že hodlá letos v květnu společnost opustit. Intel tak má dost času vybrat jeho nástupce a vyhnout se trapným obdobím s dočasnými řediteli, jaké jsme viděli u… nějaké jiné firmy.

Intel už tehdy oznámil, že bude nástupce hledat uvnitř i vně společnosti, tak nějak ale všichni předpokládali, že novým CEO se stane někdo, kdo už má alespoň pár let v Intelu odpracováno. Od založení firmy v roce 1968 totiž ještě nikdy nebyl na vedoucí pozici dosazen člověk zvenčí. Společnost si vždy dokázala vybrat ze svých řad, většinou mezi manažery technických úseků nebo marketingu.

Agentura Bloomberg ale nyní hlásí, že dozorčí rada Intelu najala společnost Spencer Stuart & Associates Ltd., aby hledala vhodné kandidáty i mimo firmu. Podle X-bit labs to může značit, že s ani jedním ze tří uchazečů, o nichž se spekulovalo již v listopadu (provozní ředitel Brian Krzanich, finanční ředitel Stacy Smith a ředitelka softwarových aktivit Renee James), není rada zcela spokojená.

 

„Žádný kandidát není zvýhodněn a rada bude stejně posuzovat interní i externí kandidáty. Rozhodovací proces bude pro všechny stejný. Rada by neplnila své povinnosti, kdyby nehledala informace o talentech uvnitř i vně společnosti,“ sdělila Bloombergu tisková mluvčí Intelu Laura Anderson. Ačkoliv sám Otellini již v prosinci prohlásil, že novým šéfem bude s největší pravděpodobností někdo zevnitř, Bloomberg připomíná, že Intel se za současného managementu nedokázal uchytit v oblasti mobilních zařízení, a tak by dozorčí rada, která zastupuje zájmy akcionářů, mohla být více nakloněna řediteli zvenčí, který by se nebál změnit současné směřování společnosti.

CS24

Sázka na „novou krev“ se ale ne vždy vyplácí a Intel bude mít jistě na paměti případ Léa Apothekera, který přišel šéfovat Hewlett-Packard ze softwarové firmy SAP a neohřál se tam ani celý rok. Stephen Elop (původně z Microsoftu) se v Nokii zatím drží už přes dva roky, ale ještě není jasné, zdali výrobce telefonů jeho léčbu šokem přežije. Tradiční konkurent Intelu, společnost AMD, ale nejspíš dobře udělala, když si s hledáním generálního ředitele dala na čas a nakonec vybrala Roryho Reada z Lenova.

Zdroj: Bloomberg, X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?