Hlavní navigace

Budou další Radeony v telefonech. Samsung s AMD uzavřel partnerství na několik generací RDNA

11. 4. 2023

Sdílet

Zdroj: Samsung
Před rokem Samsung uvedl do mobilů SoC s grafikou používající architekturu AMD RDNA 2 včetně raytracingových jednotek. Nebyl to moc velký úspěch, ale tento projekt nekončí, „skoroRadeony“ budou i v budoucích čipech Exynos.

Už je to hodně dlouho, co byla oznámena spolupráce AMD a Samsungu na integrování GPU architektury RDNA do mobilních SoC Exynos, jejímž výsledkem byl zatím jen procesor Exynos 2200 s grafikou pojmenovanou Xclipse 920 (v podstatě Radeon, ale tato značka není použitá). Zrovna v té době ale přestal Samsung vlastní procesory používat. Tento projekt ale pokračuje a obě firmy teď potvrdily nové partnerství a připravované Exynosy s grafikou RDNA.

Původní licencování architektury RDNA (jak se ukázalo později, šlo ve skutečnosti už o RDNA 2) bylo oznámeno téměř před čtyřmi lety v červnu 2019. Produkt z toho vzešel ale jen jediný, a sice onen zmíněný Exynos 2200. Ten – ne bez precedentu – trápily problémy s energickou efektivitou (minimálně zčásti asi způsobené horší kvalitou 5nm/4nm výrobního procesu Samsungu), což skončilo tím, že Samsung alespoň na čas od používání vlastních výkonných SoC ve svých vlajkových telefonech upouští.

Za těchto okolností asi leckoho napadlo, že by Exynosem 2200 mohla kariéra GPU s architekturou Radeon v mobilech také hned skončit. Ovšem tyto pochybnosti byly nyní poněkud rozptýleny, protože Samsung s AMD oznámili prodloužení dřívější spolupráce pro další budoucí procesory. Opět má jít o program na několik let, který se údajně bude týkat „několika generací grafických architektur“.

Snad je tedy v plánu používat GPU s architekturami RDNA 3, 4 a budoucími v nějaké souvislejší linii procesorů pro mobily – a teoreticky také pro notebooky. Grafika Radeon by totiž teoreticky mohla usnadnit použití ARM procesorů Samsung se systémem Windows. Otázka je, zda tomu AMD nebude bránit nějakými konkurenčními doložkami, protože podporovat notebooky s Windows na ARMu je podřezávání si vlastní větve (AMD se takové chyby již jednou dopustilo podporou serverových procesorů ARM).

Samsung Exynos 2200 Prezentace loňského čipu Samsung Exynos 2200: Grafika Xclipse 920 s architekturou RDNA 2 měla do hraní na mobilu přinášet obrazovou kvalitu srovnatelnou s herními konzolemi (zdroj: Samsung)

GPU od AMD mají podle tiskové zprávy být opět používána v čipech Samsung Exynos (pokud by někoho napadlo, že mohlo být licencováno pro nějaké jiné účely) a má jít o produkty s „ultranízkou spotřebou“, takže zřejmě pořád hlavně v kategorii TDP používaných telefony (a nikoliv najednou nějaká výkonná desktopová APU). Samsung slibuje (či si od toho slibuje), že tato GPU přinesou do mobilních zařízení grafiku s kvalitou na úrovni herních konzolí, což ale neberte úplně jako nějakou konkrétní kvantitativní charakteristiku výkonu.

Vedle těchto víceméně evidentních věcí nebylo zatím k plánovaným SoC s grafikou „Radeon“ sděleno nic více konkrétního (poznámka: značka AMD Radeon ve skutečnosti použitá nebude, Samsung grafiku označuje jako Xclipse). Nevíme ani to, kdy se opět procesory Samsung Exynos s GPU Xclipse objeví, protože po Exynosu 2200 přišla ona už zmiňovaná pauza. Uvidíme tedy asi až v příštích letech. Před nedávnem se sice objevily nějaké informace o Exynosu 2300, jenže pořád není jasné, zda reálně přijde na trh. Je možné, že tato generace nepůjde do sériové výroby.

CS24

Více: Samsung chystá devítijádrový procesor pro telefony. Exynos 2300 má Cortex-X3 a GPU jako Steam Deck

Zdroj: AMD

Byl pro vás článek přínosný?