Hlavní navigace

Budou vaše oči nejlepším ovladačem? Senzor pro Windows 8 klepe na dveře

3. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

K ovládání tabletů a telefonů používáme prsty. Standardem se ale může stát úplně jiná technologie. V ideálním světě by malí pomocníci dělali to, co máme na mysli. V tuto chvíli jsme nicméně mnohem blíže k ovládání očima. Za pomoci senzoru může být pohyb vašich očí sledován a díky tomu může zařízení myšlenkovou teorii přiblížit realitě. Sice to nebudou přímo vaše myšlenky, nýbrž váš zrak, kdo způsobí bezdotykové ovládání, ale výsledek bude aspoň vzdáleně podobný. Švédská firma Tobii plánuje docela brzké uvolnění technologie pro masy.

Již v minulém roce nám předvedla ovládání Windows 8 pomocí očí. Pokud si náhodu tuto ukázku pamatujete, vězte, že stejná firma se použitelného výsledku dobrala dříve, než byste zřejmě čekali. Mimochodem, do projektu loni Intel investoval zhruba 21 milionů dolarů. Budou to právě Windows 8, kde se snímání očí stane relativně běžnou realitou. Jakožto spotřebitel si budete moci koupit cosi, co se nazývá Tobii Rex. Jde o příslušenství, zapojitelné do běžného portu USB. Tyčový senzor namontujete pod obrazovku.

 

Podle všeho jej posléze budete používat spolu s klávesnicí a myší, případně s dotekovým displejem. Nový způsob ovládání tedy jen rozšíří vaše dosavadní možnosti, nechce kompletně nahradit ty stávající. Ačkoli Tobii směle směřuje k masovému rozšíření a v podstatě se jedná o první velký průnik na spotřebitelský trh, který by mohl zaznamenat úspěch, zase tak moc se netěšte. V první fázi bude vyrobeno jen 5 000 kusů Tobii Rex. Cenu si podnik nechává pro sebe, přitom právě cena bude v rychlosti rozšiřování rozhodující.

Vývojáři si budou moci kameru pro sledování pohybu pořídit také, za nemalou sumu 995 dolarů. Jiné řešení od Leap Motion sleduje obecně pohyb, připomíná tedy Kinect. Nejedná se sice o tak precizní technologii, rozhodně je však blíže reálnému nasazení. Tento výrobce od prosince vývojářům nabídl 10 000 kusů svého produktu za cenu 70 dolarů. Na druhou stranu mi pohybové ovládání nepřipadá při práci s počítačem tak dobře využitelné. Na hry možná, ve Windows ale zřejmě lépe poslouží Tobii Rex.

Spotřebitelům se do rukou dostane do konce roku 2013, předobjednávky budou zahájeny březnu, vývojáři mohou do kamery investovat již nyní. Níže můžete shlédnout přestavení v pomalejším tempu.

Zdroj: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?