Hlavní navigace

CeBIT 2011: nejen SSD u OCZ – nový Ibis s 20 Gb/s

14. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

SSD pro SATA III, mSATA a SAS

O firmě OCZ jste letos mohli výrazněji slyšet dvakrát. Poprvé oznámila ukončení výroby operačních pamětí, na kterých získala velmi slušné jméno, podruhé pak v souvislosti s přechodem na nový výrobní proces u SSD disků (a s tím nepřímo spojeného snížení kapacity a výkonu Vertex 2).

Společnost dala jasně najevo, že po opuštění trhu s operačními paměťmi přesune většinu svých sil právě do SSD disků. Rozhodnutí je to poměrně logické, na rozdíl od pamětí se na trhu SSD točí velké peníze a prostor pro slibné výdělky je mnohem širší.

Na letošním CeBITu tak stánek OCZ působil jako království SSD disků, byly prostě všude. Rozhodně se nejednalo o obyčejnou nabídku zařízení se SATA rozhraním, k vidění byly i SSD do PCI Express, mSATA, SAS a dokonce i proprietární rozhraní vyvinuté přímo OCZ.

Vertex 3 na pět způsobů

Výčet předváděných produktů zahájím již známým, přesto zatím nevydaným, Vertex 3. Ten vám byl představen v aktualitě Mirka Jahody, jen v rychlosti upozorním na základní parametry — podpora SATA III, maximální dosahované rychlosti přenosu 500 MB/s pro zápis, 550 MB/s pro čtení a 60 000 iops při operaci se 4kB bloky.

Mírně vylepšená verze Vertex 3 Pro přináší vyšší rychlosti zápisu (525 MB/s), zvedá se také hodnota iops. Připlatit se tak vyplatí především těm, kteří zvýšení hodnoty na 70 000 iops pocítí (například rozsáhlé databáze s velkým množstvím paralelních dotazů).

OCZ na CeBITu 2011 OCZ na CeBITu 2011 OCZ na CeBITu 2011

Nejvyšší variantu pak představuje Vertex 3 EX. Na rychlosti čtení a zápisu se již další změny neudály (oproti Vertex 3 PRO), přidanou hodnotou budiž 80 000 iops při operaci se 4 kB bloky a hlavně použití SLC buněk namísto MLC. Na použití v domácím počítači vám jistě postačí základní verze, takto vysoký výkon bude jen těžko postřehnutelný, rozdíl v ceně však poznáte bez problému. SLC je samozřejmě vhodnější technologií pro důležitá data (enterprise, nejčastěji databáze) s velkou frekvencí přepisů.

OCZ na CeBITu 2011

Vertex 3 bude navíc dodáván ve třech různých rozměrech. Nejmenší z rodiny má pouze 1,8 palce a rozhraní mSATA (čas od času se tento konektor objeví v nějakém netbooku). Nesmí chybět ani oblíbený formát 2,5 palce, který bez problému dáte do absolutní většiny notebooků, případně s redukcí osadíte do 3,5 palcové šachty ve stolním PC. Pokud se však nechcete „dřít“ s montáží redukce (čtyři šroubky!), budete moci zakoupit Vertex 3 v plné velikosti 3,5 palce.

OCZ na CeBITu 2011 OCZ na CeBITu 2011

Deneva 2 a Helios — SAS SSD pro Enterprise segment

Deneva 2 podporuje připojení do rozhraní SAS 6 Gb/s, rychlost čtení a zápisu se shodně zastavila na 500 MB/s. Při náhodném zápisu 4 kB bloků se hodnota iops vyšplhá na 60 000. K dispozici budou varianty osazené klasickými MLC a SLC čipy, navíc přibudou eMLC (Enterprise MLC). Poslední jmenované mají obrovskou výhodu v podobě řádově vyššího počtu přepisovacích cyklů, dle použité technologie se jedná o desetitisíce až statisíce zápisových cyklů.

OCZ na CeBITu 2011 OCZ na CeBITu 2011

Produktová řada se dostane i do netbooků, Deneva 2 v provedení mSATA a rozměry 1,8 palce nabízí přenosové rychlosti 275 MB/s pro čtení a 250 MB/s pro zápis. Osazené čipy budou pouze SLC. Přidání takového disku do řady Deneva je trochu ošemetné, modely spolu na první i druhý pohled nesouvisí a může dojít ke zmatení zákazníka.

Oproti tomu řada Helios je naprosto homogenní, na veletrhu byly vystaveny dva modely lišící se pouze svými rozměry (2,5 palce vs. 3,5 palce). Opět se připojují do SAS rozhraní, výkon při čtení výrobce slibuje až 550 MB/s, zápis pak jen o málo menších 525 MB/s. Hodnota iops bude oproti Deneva 2 vyšší, 70 000 iops. Takový rozdíl sice doma prakticky nic neznamená, v Enterprise segmentu však může přinést velké navýšení výkonu.

OCZ na CeBITu 2011

OCZ na CeBITu 2011 OCZ na CeBITu 2011

Řada Helios bude dodávána s MLC, SLC i eMLC buňkami, výrobce udává kapacity 200, 400 a 800 GB, netroufnu si však odhadnout, jestli se jedná o použitelnou nebo teoretickou hodnotu.

Vyšší dívčí: PCI Express SSD a IBIS

Předchozí SSD oproti variantám do PCIe slotu působí jako ořezávátka. V běžícím stroji byl k vidění model Z-Drive R3, jehož výkon se dá shrnout do tří parametrů: rychlost čtení 1000 MB/s, rychlost zápisu 950 MB/s a 135 000 iops při operacích s 4 kB bloky. Bez nadsázky se tak dá hovořit o dvojnásobném výkonu oproti Vertex 3.

OCZ na CeBITu 2011 OCZ na CeBITu 2011 OCZ na CeBITu 2011 

Nejedná se však o nejrychlejší variantu, Z-Drive v plné zbroji slibuje až 1,8 GB/s čtení a 1,6 GB/s zápis. Úměrně k tomu pak stoupá počet operací nad 4 kB bloky na 200 000 iops. Tato karta bohužel nebyla vidět v akci, pouze jako vystavený kousek.

OCZ na CeBITu 2011

Pokud nemáte úplně hluboko do kapsy a chcete mít vždy o něco výkonnější řešení než soused, možná vás zaujme Revodrive a Revodrive X2. Jejich výkon je poměrně vysoký, cena však není tak hrozná. V obou případech se jedná o disky v RAID0, liší se počtem použitých disků (dva vs. čtyři, Revodrive X2 je vlastně Revodrive s připojeným druhým PCB).

OCZ na CeBITu 2011 OCZ na CeBITu 2011

Samotný Revodrive již výkonově nijak neoslní, jeho 540 MB/s pro čtení a 480 MB/s pro zápis jsou hodnoty velmi se blížící Vertex 3. Revodrive X2 jej však lehce předběhne (740 MB/s čtení, 720 MB/s zápis). Ze zmíněných rychlostí je zřejmé, že se jedná o starší produkt a je otázkou času, kdy bude nahrazen novým modelem s výkonnějším řadičem.

Ibis

Veletrhů firmy často využívají pro předvedení zajímavých novinek. Nejinak tomu bylo na letošním CeBITu u OCZ — byl představen Ibis. Jedná se o kombinaci SSD disku s novým proprietárním rozhraním označovaném jako HSDL (High Speed Data Link). Oproti SATA III by mělo být více než třikrát rychlejší.

OCZ na CeBITu 2011 OCZ na CeBITu 2011

S koupí SSD disku z řady Ibis tak získáte i rozšiřující kartu (pravděpodobně do PCIe slotu) s propustností 20 Gb/s. OCZ tak chce zajistit, aby nová řada nebyla brzděna „pomalým“ SATA 6 Gb/s. Plánovaný Ibis XL totiž dosahuje rychlostí 1800 MB/s (!)pro čtení a 1700 MB/s pro zápis. Fascinující je také hodnota 200 000 iops. Kapacita takového řešení je 4 TB.

OCZ na CeBITu 2011

Pro zatím není známo, zda OCZ bude chtít toto rozhraní standardizovat a uvolnit, nebo zda jej bude držet pouze pro své potřeby. Ibis XL však jasně ukazuje, že ačkoliv je SATA 6 Gb/s rozhraní relativně nové, již dnes se najdou zařízení, pro která budou úzkým hrdlem. O ceně IBISu nevíme zhola nic, nebude ale rozhodně lidová (a dost možná se budou tato zařízení vyvažovat zlatem).

CS24

Nezapomeňte v anketě hlasovat pro nejhezčí hostesky na CeBITu, OCZ má také svá želízka v ohni.

OCZ na CeBITu 2011

Byl pro vás článek přínosný?