Hlavní navigace

Cenzura také ve Španělsku: pirátské servery bude jednoduché vypnout

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejen v Bělorusku mají tvrdé poměry. Ve Španělsku přišla v platnost nová směrnice, která má potlačit pirátství. Zákon navržený pod nátlakem USA zavede do království dost nepříjemnou cenzuru.

Španělé sestaví komisi, která bude dohlížet nad možným porušováním autorských práv na internetu. Bude mít takovou moc, že do 10 dnů od stížnosti podané vlastníky práv může nahlášenou stránku nechat zablokovat u internetových poskytovatelů nebo kompletně odpojit.

Tzv. zákon Sinde, pojmenovaný podle bývalé ministryně kultury Ángeles Gonzálezové-Sindeové, byl schválen už loni v únoru. Ale až nová vláda jej stihla uvést v platnost, a to během vánočních svátků.

První místopředsedkyně vlády Maria Soraya Saenzová do Santamariová na tiskové konferenci uvedla: „Zákon má chránit zemi proti drancování práv k duševnímu vlastnictví a připojit zemi k mezinárodním standardům boje proti online pirátství.“ Podobné zákony chce prosadit Evropská unie (ACTA), USA (SOPA, PIPA) a Francie nebo Velká Británie se s piráty nemazlí už nyní.

Zdroj: TorrentFreak

Byl pro vás článek přínosný?