Hlavní navigace

CES 2013: Samsung představil mobilní osmijádro i další ohebný displej

10. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Samsung včera večer uspořádal svoji druhou keynote letošního CES 2013. Ta přinesla hned několik překvapení. Mezi nimi byly jak technologické novinky, které budou určovat mobilní vývoj nejen v letošním roce, tak nečekané známé osobnosti.

Přivítejte mobilní osmijádro

Největší peckou večera se stala nová řada procesorů, kterou odhalil CEO Samsungu Stephen Woo. Jihokorejci ji nazvali Exynos5 Octa a prý se nejedná o pouhou honbu za hrubým výkonem, ale zapracovali i na úspoře energie.

S procesorem Exynos 5 jste se již možná v některém z článků setkali – ve verzi Exynos 5 Dual se totiž nachází v Nexusu 10, kde trhá rychlostní rekordy. Od veletrhu v Las Vegas se tedy čekalo jeho vylepšení o další dvě jádra Cortex-A15. Samsung nás však překvapil osmijádrovým hybridem, který kombinuje víc, než osm jader Cortex-A15. Vychází z technologie, kterou ARM nazývá big.LITTLE a jedná se o kombinaci dvou čtyřjádrových clusterů – jeden složený z jader Cortex-A15 starající se o náročné operace a druhý poskládaný ze čtveřice Cortex-A7 mající na starosti méně náročné úkony.  Architekturou se obě jádra řadí do 32bitové rodiny ARM v7A. Jen pro připomenutí – Cortex-A7 je typu in-order s osmistupňovou pipeline a Cortex-A15 out-of-order (tři instrukce v taktu). Pipeline má 15-24 stupňů. Clustery nelze využít současně. Úctyhodná je fyzická velikost – zatímco Cortex-A8 vyráběný 45nm technologií měřil 2,7mm2, u Cortex-A7 (28 nm) je to pouhých 0,45 mm2. Samsung Exynos 5 Octa

Samsung Exynos 5 Octa

Samsung (potažmo ARM) se tedy snaží o něco podobného jako Nvidia s Tegrou 3/4 nebo TI s OMAP 5. K výkonným jádrům přidává ještě další úsporná, která se starají o chod zařízení po většinu doby, kdy není vyžadován maximální výkon. Kromě Intelu, jehož Atom se prý do smartphonů hodí taky, se většina výrobců vydala stejnou cestou. Ta nám snad v blízké budoucnosti přinese tolik kýženou výdrž mobilních hraček na jedno nabití. Podle Samsungu prý dokáže Exynos 5 Octa snížit příkon (spotřebu) o 70 % ve srovnání s Exynos 5 Dual. Naopak maximální výkon pak má být dvojnásobný (2× Cortex-A15 vs. 4× Cortex-A15).

Další ukázky ohebných displejů Youm

Poslední roky nemohou na stáncích Samsungu v Las Vegas chybět ohebné displeje OLED, pro které ještě nikdo nevymyslel smysluplné využití v reálném světě. Ani letos na ně Jihokorejci nezapomněli. Přišli dokonce s funkčním prototypem smartphonu, který flexibilní displej Youm využívá. Na jedné z delších hran je panel ohnut přes hranu telefonu a umožňuje zobrazování notifikací či jiných informací třeba při bočním pohledu na telefon ležící na stole. Na prototyp se můžete podívat na krátkém videu, které přinesli kolegové z The Verge.

Prototyp Samsung Youm
Prototyp Samsung Youm

Druhý nápad k využití ohebných displejů prezentoval Samsung pouze na videu. Prý budou v budoucnu existovat mobilní telefony, které v kapse budete nosit jako běžný smartphone, avšak při potřebě většího displeje jej rozložíte do podoby tabletu. OLED displej bude složený napůl a rozkládat se tedy bude jako kniha.

 

Samsung nakonec vytáhnul i technologii Green LCD na níž aktivně pracuje. Prý vyžaduje ke své funkčnosti o 25 % méně energie, než současné displeje. To je však vše, co bylo sděleno, o použitém panelu nic, o dostupnosti už vůbec. Samsung alespoň naznačil, že bychom se mohli dočkat tabletu s úhlopříčkou 10,1“, který Green LCD bude využívat.

Podivnost Microsoftu a Bill Clinton

Protože přednáška nepatřila čistě jen Samsungu, na pódiu se objevil i zástupce Microsoftu Eric Rudder, který se pochlubil ukázkovým videem z laboratoří. V Redmondu pracují na technologii k herní konzoli Xbox, která má na starosti projekci obrazu kolem herní obrazovky. Mohou to být obrysy okolí nebo jen tematické scenérie. Hráč by tak měl být ještě více vtažen do hry.

No a nakonec se zastavil i Bill Clinton, jenž pochválil Samsung za jeho benefiční aktivity, prohodil pár vtípků o rychlosti vývoje současných technologií a neopomněl zdůraznit, jak nám počítače zjednodušují či zachraňují život a spojují lidi a myšlenky po celém světě.

Bill Clinton na keynote Samsungu (zdroj: Mashable.com)
Bill Clinton na keynote Samsungu (zdroj: Mashable.com)

CS24

Aktulizováno - Samsung zveřejnil kompletní záznam přednášky:

Byl pro vás článek přínosný?