Hlavní navigace

CES: AMD ukázalo Trinity v akci a soupeře Thunderboltu

11. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Firma AMD se v Las Vegas pochlubila "živou předváděčkou" jednoho ze svých zatím nevydaných produktů, APU Trinity. Tento čip v letošním roce nahradí Llano v sériích AMD A4/A6/A8. Na krátkém videu, které natočili redaktoři serveru Hot Hardware, Raymond Dumbeck z AMD prezentuje počítač, na kterém běží současně smyčka hry DiRT 3 na jednom monitoru a konverze videa na druhém monitoru.

" frameborder="0" width="600" height="335">

Ve druhé polovině videa pak zástupce AMD otevírá víko vedle stojící ATX skříně, aby vyšlo najevo, že uvnitř je ukryt tenký 14palcový notebook, na kterém předváděčka běží; kromě toho se na jeho vlastním displeji přehrává video a zdá se, že je perfektně plynulé. O všechno se stará čip, jehož TDP je pouhých 17 wattů.

Podrobné specifikace Trinity jsou zatím neznámé, víme ale, že čip je vyroben 32nm technologií a obsahuje čtyři procesorová jádra architektury Piledriver a oproti Llanu výkonnější grafický akcelerátor. Ačkoliv bude označen jako Radeon řady HD 7000, architektonicky bude nejspíš příbuzný s předchozí generací. Z té nejnovější zastoupené zatím jen drahým Radeonem HD 7970 si ale bere specializovaný procesor pro kompresi videa (VCE). Právě díky němu je APU schopné konvertovat video, i když jsou procesor a grafické jádro zaměstnány náročnou hrou. U nejnovějších procesorů Intelu najdete podobnou vychytávku pod názvem Intel Quick Sync.

AMD Lightning Bolt: Thunderbolt v zeleném

Vybraným novinářům se prý AMD pochlubilo další technologií, kterou se chce přiblížit svému většímu rivalovi. Během letošního roku má být i mezi nejablečné notebooky vypuštěno rychlé rozhraní Thunderbolt. AMD má svou odpověď s "nenápadným" názvem Lightning Bolt (ale může to být zatím jen název pracovní).

Lightning Bolt stejně jako Thunderbolt používá konektor DisplayPortu. Prostřednictvím dokovací stanice či hubu, který by měl stát přibližně do 1000 Kč, pak skrze toto rozhraní k notebooku připojíte až čtyři monitory a blíže neurčený počet USB 3.0 periferií. Vedle toho se notebook bude z kabelu nabíjet.

MMF24

Zdroj: Hot Hardware

Byl pro vás článek přínosný?