Hlavní navigace

CES: HP Envy 14 Spectre je ze skla

10. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před nedávnem jsme vás informovali o tajemném videu od HP, které mělo upozornit na nový chystaný notebook z prémiové řady Envy. Kromě názvu Spectre z něj nešlo v podstatě nic vyčíst, nyní se však tento pozoruhodný počítač dočkal oficiálního představení - kde jinde než na CESu.

Z dřívějšího videa (teaseru) bylo nebylo skutečně poznat nic, snad jen název Spectre, to, že má notebook být tenký, a na rychlých záběrech se celý lesknul. To jsme přisuzovali spíše umělecké stylizaci, ovšem nyní již víme, že to mělo hlubší význam. Novinka jménem HP Envy 14 Spectre je totiž skleněná.

Pokud jste si po přečtení předchozího odstavce vybavili kříšťálovou skleničku ve tvaru notebooku, nemusíte se děsit. Novinka má prostě povrch z tvrzeného minerálního skla odolného proti poškození. HP tvrdí, že tento materiál odolnost notebooku zvyšuje, ne snižuje; na realitu si počkáme až se objeví pár recenzí a uživatelských zkušeností. Na druhou stranu je pravda, že třeba iPhony jsou z velké části také skleněné a nijak zvlášť náchylné na poškození alespoň podle našich zkušeností nebývají, i když ránu kladivem samozřejmě nesnesou.

Spectre se podle HP řadí do kategorie "prémiových Ultrabooků", tedy supermobilních, tenkých a lehkých počítačů s procesory Intelu a SSD úložišti. Ono luxusní zpracování se samozřejmě projevuje na ceně, která bude v USA začínat na 1400 USD - to sice není zrovna málo, na druhou stranu bychom od pohledu tipovali i více, 1400 dolarů stojí i některé z prvních Ultrabooků (jako třeba první generace Samsung Series 9). Neobvyklé materiály také poněkud zvyšují hmotnost, která je podle HP 1,71 kg, a také tloušťku, která dosahuje 20 mm. Tyto parametry společně s cenou notebook z kategorie Ultrabooků diskvalifikují, ale jak jsme zjistili již dříve, nikdo si s podobnými drobnostmi hlavu příliš neláme.

Kromě unikátního zpracování nabízí notebook poměrně klasickou výbavu: CPU z řady Sandy Bridge Core i5-2467M (bohužel, Ivy Bridge alespoň v této generaci nenajdeme), integrovanou grafiku Intel HD 3000, 4 GB operační paměti, podsvícenou klávesnici, údajně až 9 hodin výdrže na baterii (na to jsme teda zvědaví), podsvícenou klávesnici, 14‚Ä≥ displej s rozlišením 1 600 × 900 bodů a pár vychytávek, jako třeba NFC čip, pomocí kterého prý bude možné přenášet odkazy z browseru ve vašem smartphonu. Nebude samozřejmě chybět ani zvuk od Beats Audio, který dnes najdeme asi v každém notebooku od HP.

HP Envy 14 Spectre se má začít prodávat 8. února/februára v USA; do Evropy, jižní Ameriky a Asie by se měl dostat o měsíc později. Cenu 1400 USD ve Spojených státech jsme již zmínili; jak to bude v Evropě je zatím ve hvězdách - nic levného to ovšem rozhodně nebude.

KL24

Zdroj: CES 2012 / Engadget

Byl pro vás článek přínosný?