Hlavní navigace

CES: Lenovo IdeaPad U310 a U410

9. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Novinka s názvem IdeaPad U300s se ani nestihla pořádně ohřát na trhu a Lenovo už chystá nástupce. Tedy přesněji řečeno mírně vylepšené modely - velká část parametrů totiž zůstává stejná. Výrobce tak spíše vychytává nedostatky, které současný model U300s má.


Lenovo IdeaPad U410 se čtrnáctipalcovým displejem; na straně můžete vidět čtečku SD karet, dvě USB, HDMI a LAN

Mezi jeden z největších problémů IdeaPadu U300s patří beze sporu dost chudá nabídka datových rozhraní. Dva konektory USB, jeden audio jack a HDMI není nic oslňujícího a to, že chybí dokonce i čtečka paměťových karet, která je nedílnou součástí i těch nejlevnějších notebooků, je docela vážný problém, i když se na první pohled jedná pouze o drobnost. Modely U310 (13‚Ä≥) a U410 (14‚Ä≥) tento nedostatek alespoň částečně napraví, přibude jim právě čtečka karet formátu SD a dostanou i druhý port USB 3.0, což jejich nabídku rozhraní dostane na docela slušnou úroveň. Navíc se podle fotek zdá, že přibyl i plnohodnotný Ethernet (LAN), minimálně u většího U410.

Druhým lákadlem novinek by měla být nižší prodejní cena; oba modely mají v USA začínat na 649 dolarech, což je výrazně méně než U300s, prodávaný za ceny od 1 200 USD. V ČR má U300s poněkud lepší cenu než bychom čekali, cca 21 tisíc korun, a doufáme, že se i v případě vylepšených modelů dočkáme podobně příjemného ocenění.

Zájemci o novinku se ovšem budou muset poněkud uskromnit. V případě modelu U310 je podle nás největší problém v tom, že si (alespoň v základní konfiguraci) budete muset vybrat mezi 64GB SSD (což je směšně málo), nebo 500GB pevným diskem. Oba modely také poněkud přibraly na hmotnosti - zatímco U300s váží velmi pěkných 1,32 kg, U310 váží 1,67 a čtrnáctipalcový U410 dokonce až 1,9 kg, což je na Ultrabooky opravdu hodně.

Design působí velmi podobně jako u předchůdce; většina hardwaru zůstává stejná (avšak u U410 bude k dispozici diskrétní, i když lowendová grafická karta od Nvidie - GeForce GT 610M), rozlišení displeje 1 366 × 768 px. a lesklé povrchové úpravy se také bohužel nezbavíme. Za oznámenou cenu to ovšem zní stále dobře, i když rozhodování mezi miniaturním SSD a klasickým pevným diskem působí jako Sofiina volba. Snad budou dostupné i konfigurace s lepšími úložišti.

CS24

Zdroj: Engadget

Byl pro vás článek přínosný?