Hlavní navigace

CES: Samsung má hromadu novinek, víme co chystá

11. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejvíce mobilních novinek Samsungu patří do "střední třídy" výrobce, kterou označuje číslem 5 (Series 5). Najdeme zde však celou řadu vzájemně docela odlišných modelů. Pojďme se na ně podívat z blízka a na jednom místě.

Ultrabooky Series 5

Nejdříve k úplným novinkám: o nové sérii 5 korejského výrobce jsme vám přinesli informace již dříve, nyní však konečně máme přesnější údaje. V této řadě alespoň ze začátku najdeme dva notebooky (přesné označení neznáme), jeden s 13‚Ä≥ a jeden s 14‚Ä≥ displejem.

Oba notebooky budou mít podobnou hardwarovou konfiguraci. U obou najdeme staré známé procesory Core i5 Sandy Bridge (2467M), 4 GB paměti a možnost volby mezi 128GB SSD či hybridní 500GB HDD s 16GB "express cache" pro rychlejší přístup k často používaným datům. U menšího modelu bude mít displej rozlišení klasických 1 366 × 768 bodů, čtrnáctka na tom bude o kus lépe s 1 600 × 900 px. Oba displeje budou matné - to už víme z dřívějších informací, ale stejně se to hodí zdůraznit.

Hmotností se tato dvojice bude řadit k těžším Ultrabookům. Třináctipalcová varianta bude vážit 1,58 kg, větší čtrnáctipalcová dokonce 1,79 kg. To už je opravdu hodně, stále to však nejsou tak vysoké hodnoty jako u nových IdeaPadů od Lenova. Výměnou za vyšší hmotnost (a tloušťku) dostanete mezi Ultrabooky velmi slušnou nabídku konektorů - 13‚Ä≥ model nabízí plnohodnotný LAN, HDMI, USB 3.0, 2× USB 2.0 a plnohodnotnou čtečku SD karet, a 14‚Ä≥ varianta k tomu navíc přidává analogový video výstup (VGA) a dokonce i optickou mechaniku, což je v této kategorii unikát.

Design z fotek vypadá poměrně pěkně a jsme rádi, že se Samsung poučil z modelu 900X3A a nepoužil znovu "převisy" na okrajích těla. Ty vypadaly sice efektně, v praxi ale byly nepříjemně ostré. Na pulty obchodů by se oba Ultrabooky měly dostat již velmi brzy, v USA dokonce již 30. ledna/januára, v Evropě zřejmě o něco málo později. Cena za nejnižší konfiguraci třináctipalcového modelu bude 899 USD, za 14‚Ä≥ variantu dáte minimálně 949 dolarů. Třináctipalcový model se 128GB SSD pak americké zákazníky vyjde na docela přijatelných 1 099 dolarů, u nás to samozřejmě bude dražší o DPH, cenu za dovoz a další náklady a marže.

Chromebook Series 5

Chromebooky byly podle všeho ne zrovna povedený pokus o "další generaci netbooků". Koncept je už pár let starý a šlo v něm v podstatě o uvedení co nejlevnějších notebooků vybavených slabým (a levným) hardwarem. Měly být velmi snadno přenosné, vydržet dlouho na jedno nabití a používat operační systém Chrome OS, což bylo v podstatě to jediné, čím se měly odlišovat od klasických netbooků.

Koncept se ale mezi spotřebiteli zrovna dvakrát neuchytil - Chrome OS si prostě nezískal srdce uživatelů. Chromebooky proto vyrábí pouze dvě firmy, Acer a Samsung. Druhý jmenovaný ovšem i přes nevelký zájem veřejnosti představil vylepšenou verzi, spadající do mainstreamové řady 5, stejně jako výše popisované nové Ultrabooky. Na rozdíl od nich má úhlopříčku displeje 12,1 palců, blíže nespecifikované CPU Intel Celeron a 16 GB úložného prostoru (víc by u Chrome OS prý nemělo být potřeba, protože se vše má ukládat v cloudu - což je ostatně nejspíš hlavní důvod, proč se Chromebooky nikdy příliš neprosadily). Cena má být 399 USD za verzi pouze s Wi-Fi a 449 dolarů za model s integrovaným 3G modulem. Do střední Evropy se možná ani nebude oficiálně dovážet, ale po pravdě řečeno nám to v tomto případě ani příliš nevadí - vše, co umí Chromebook, zvládne libovolný netbook výrazně lépe.

Kromě Chromebooku Samsung představil i takzvaný Chromebox - malý, levný počítač opět založený na Chrome OS. Ten ovšem není mobilní, takže se o něm nebudeme příliš rozepisovat; snad jen zmíníme, že v podobném levném nettopu má podle nás Chrome OS větší smysl než v netbooku. Stolní počítač má lepší možnosti stabilního připojení k internetu, na čemž je tento systém v podstatě založen, a možná se najdou uživatelé, kteří ocení maximální jednoduchost a uživatelsky přívětivé ovládání.

Klasické notebooky Series 5

Kromě specialit, jako jsou Chromebooky a Ultrabooky, Samsung nezapomněl ani na přenosné počítače pro "normální lidi", kteří nepodléhají módním vlnám a nepotřebují mít něco extra. Tedy, nechápejte nás špatně: následující "klasické" kousky ze Series 5 vypadají také dost lákavě a už se pomalu začínáme těšit, až se nám dostanou do spárů - i když je již nyní jasné, že si na ně ještě pár měsíců počkáme.


Zdroj: Engadget.com

V této kategorii Samsung oznámil dvojici modelů s úhlopříčkami 15,6 a 17,3 palců. Přesné konfigurace zatím nikdo nezná, víme ale, že budou postavené na nové platformě Ivy Bridge, nejdražší varianty by měly mít procesory z řady Core i7 (ovšem nevíme, zda to budou čtyřjádra či dvoujádra), dedikované grafiky GeForce GT 650M (nižší střední třída) od Nvidie, optické mechaniky (volitelně i Blu-ray) a hromady úložného prostoru - prý až 1 TB u menší a až šílené 2 TB u sedmnáctipalcové varianty. Těší nás i displeje: patnáctka bude mít rozlišení 1 600 × 900 bodů a sedmnáctka Full HD, tedy 1 920 × 1080 px. Navíc by měly mít matnou povrchovou úpravu, což rozhodně vítáme.

Designově na nás novinky alespoň z fotek působí velmi příjemně; mají tenké rámečky displeje, šedé šasi s černými klávesnicemi a dobře vypadající touchpady s oddělenými, fyzickými tlačítky (žádné kompletně dotykové clickpady a podobné výstřelky). Vzhled je velmi podobný současným notebookům páté řady a vzdáleně připomíná MacBooky (především klávesnicemi). A nakonec cena - ta by se podle úhlopříčky a konfigurace měla pohybovat mezi 800 a 1 200 americkými dolary, což vzhledem ke konfiguraci nezní vůbec špatně. Na trhu se však mají objevit až za dlouho, takže je možné, že nakonec bude vše jinak.

Nové modely Series 9

Kromě zmíněných dvou kousků ze série 5 Samsung představil také novinku patřící do luxusní Series 9, tedy zřejmě nástupce již výše zmíněného modelu 900X3A. Novinka se (poněkud neoriginálně) jmenuje 900X3B a působí, jako by ji inženýři Samsungu navrhnuli na základě našich stížností v recenzi (a nebo, což je přece jen poněkud pravděpodobnější, jsme nebyli jediní, kdo si na konkrétní nedostatky stěžoval).

Novinka tak bude stát o něco méně než předchůdce. Na Ultrabook to bude sice stále docela dost, ovšem Samsung to opět řeší tím, že v souvislosti s tímto modelem toto označení vůbec nepoužívá (oficiálně jsou Ultrabooky pouze modely z výše popisované série 5). K dispozici budou opět dva modely - třináctipalcový a tentokrát dokonce i patnáctipalcový. 15‚Ä≥ varianta, která by měla mít rozměry obvyklé u čtrnáctipalcových notebooků, má vážit parádních 1,59 kg a disponovat velmi pěknou tloušťkou 14,9 mm, 13‚Ä≥ verze má vážit úžasných 1,15 kg, o tloušťce informace nemáme. Menší varianta by měla v USA stát 1 399 dolarů, větší patnáctipalcová pak o stovku více - 1 499 USD. Oproti zaváděcí doporučené ceně 1 649 USD to je příjemné snížení, i když to stále není málo v porovnání s Ultrabooky stojícími často pod 1 000 dolarů.

Oproti minulému modelu zmizely převisy u hran a s tím pravděpodobně i jejich nepříjemná ostrost - alespoň z fotografií působí příjemně zaobleně. Také zmizely vyklápěcí konektory (ty pro změnu integruje Acer do modelu Aspire S5), tady jsou už normálně na bocích přístroje. Optickou mechaniku nenajdeme ani na jedné z variant, což považujeme spíše za pozitivum - optická média dnes používá opravdu málokdo a mechaniky zbytečně zvyšují hmotnost a snižují integritu těla notebooku. Zpracování jinak bude opět kompletně hliníkové, zřejmě velmi kvalitní a pevné (unibody konstrukce); displeje mají mít rozlišení 1600 × 900, matnou úpravu (hurá!) a velmi vysokou svítivost. Uvnitř najdeme opět vnitřnosti od Intelu - procesory Core i5 Sandy Bridge, 4 GB paměti a 128GB SSD (pravděpodobně od Samsungu).

MMF24

Zdroj: CES 2012 / Engadget (1, 2, 3, 4)

Byl pro vás článek přínosný?