Hlavní navigace

CES: Skype koketuje s full HD rozlišením

11. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přestože doma často máme vysokorychlostní připojení, s nímž lze dělat psí kusy, zůstává tak nějak nevyužito. Naštěstí se pomalu blíží doba, kdy budeme moci skajpovat v regulérním vysokém rozlišení. Na CESu 2012 Logitech předvedl kamerku HD Pro Webcam C920, která éru videotelefonování ve vysokém rozlišení načíná. Je totiž jedna z prvních svého druhu. Díky ní si můžete užívat obraz v 1080p. Nebo si s ní můžete natočit krátké video a odeslat ho na některou ze sociálních služeb (počítám sem také YouTube).

Kompresní technologie se postarají o to, abyste takové videoklipy neodesílali celý týden. Otázka zní, jak moc se komprese projeví na kvalitě. Vysoké rozlišení je fajn, ale není samospásné. Skype místo kodeku VP7 již nějakou dobu používá VP8 a H.264. Na začátku roku 2010 jsme vkročili do éry vysokého rozlišení. Tehdy ale šlo „jen“ o 720p. Skype tedy podporoval 1280×720 pixelů a maximálně 30 snímků za sekundu. Kromě příslušného snímacího zařízení se k hardwarovým doporučením zařadil procesor o taktu minimálně 1,8 Ghz.

Dodávaný software od Logitechu má obraz zlepšit. Snímat vás bude už takhle kvalitní optika Carl Zeiss s automatickým ostřením. Váš hlas zase zaznamenají stereo mikrofony s automatickou redukcí šumu. Těžko vás překvapí fakt, že volání v rámci sítě Skype se zvyšuje. V minulém roce se počet provolaných minut v rámci celého světa zvýšil o 48 % na 145 miliard. Full HD rozlišení zatím nemá valný smysl na mobilních zařízeních, takže 1080p startuje na počítačích.

CS24

Zdroj: The Big Blog 1 | 2

Byl pro vás článek přínosný?