Hlavní navigace

Češi častěji nakupují v čínských e-shopech než v EU nebo USA

16. 12. 2019

Sdílet

Většina Čechů již nakupuje online a stále roste počet těch, kteří k objednávkám využívají mobil. Vyplývá to z průzkumu, který provedly společnosti Eset a Seznam.cz.

Dvě třetiny Čechů nakupují prostřednictvím notebooku a již 48 % pomocí mobilu. Před dvěma lety objednávky přes mobil realizovalo 44 % dotázaných uživatelů. „Domníváme se že, za tímto trendem je rostoucí počet nákupních aplikací různých obchodů,“ říká Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky Esetu. Tři největší tuzemské e-shopy – Alza, CZC a Mall již aplikace mají, nejpopulárnější zahraniční obchody jako Amazon, eBay, Aliexpress nebo GearBest je samozřejmě mají také.

Z průzkumu dále vyplývá, že již 40 % Čechů nakupuje v čínských e-shopech, to je více než v ostatních mezinárodních dohromady. V EU nakupuje 26 % uživatelů, v USA pak 10 %. V budoucnu by se ale karta mohla obrátit. V Unii platí nová regulace, která zjednodušuje přeshraniční nákup v členských zemích.

MMF24

A naopak jiná regulace, která přijde v platnost začátkem roku 2021, zruší stávající osvobození od DPH u zboží do 22 eur, které bylo importováno ze zemí mimo EU. Toho Evropané často využívají k levnému nákupu drobností v Číně, kde AliExpress atd. prodávají v podstatě za výrobní náklady a s bezplatnou dopravou, která je dotována tamní vládou. Nutnost dodatečného placení DPH by nákupy nejen prodražilo, ale také natáhlo dobu doručení. Na druhou stranu například AliExpress má evropské sklady, kde lze nakupovat dál za původních podmínek.

Zdroj: ESET

Byl pro vás článek přínosný?