Hlavní navigace

Česká pošta modernizuje. Balíček půjde vyzvednout kódem z SMS nebo e-mailu

11. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pošta ještě před vánoční nákupní horečkou posiluje, zavádí totiž nový systém vydávání balíků. Doposud bylo na pobočce nutné předložit průkaz totožnosti, nově bude možné pouze nahlásit kód, který adresát dostane přes SMS nebo e-mail. Díky kódu bude moci zásilku převzít i kdokoliv z rodiny nebo přátel. (Kvůli tomu bude vhodné e-mail do nejlépe zabezpečit.)

Odpadá zbytečná administrativa, sníží se počet úkonů nutných k výdeji balíků a celý proces se zrychlí. Samotný čas ušetřený díky vydávání zásilek na kód odhadujeme na jednu až dvě minuty na každou zásilku. To pro ilustraci znamená, že pokud přijde na pobočku pro svůj balík deset lidí, jedenáctý klient bude obsloužen o čtvrt hodiny dříve, než tomu bylo dřív,“ říká ředitel divize obchod a marketing České pošty Martin Vránek.

TIP: Česká pošta se zbláznila? Nabízí svůj „Dropbox“ za deset tisíc ročně

MMF24

Čas se šetří tím, že pracovníci pošty nebudou muset vypisovat údaje z průkazů, tisknout potvrzení, ani jej nechat podepisovat. Na pobočkách s novým vyvolávacím systémem (tzv. Balíkovnách) může klient sám zadat kód a pracovníci začnou připravovat zásilku ještě před tím, než se klient vůbec dostane na řadu. Během října bude takových Balíkoven v provozu již 170.

Česká pošta kvůli tomu také oslovila stovky velkých e-shopů, aby do objednávek zadávaly telefonní čísla nebo e-maily zákazníků, dnes to stále není pravidlem. Služba ale bude fungovat i pro běžné občany, ti také mohou při posílání uvést elektronický kontakt adresáta, na který dorazí vyzvedávací kód.

Byl pro vás článek přínosný?