Hlavní navigace

Aktualizováno: Česká pošta bude lépe konkurovat Zásilkovně. V Balíkovně umožní levnější odeslání těžšího balíku

27. 10. 2021

Sdílet

Zdroj: Česká pošta
Od 1. listopadu umožní Česká pošta posílání balíků také přes službu Balíkovny. Ta doposud sloužila jen pro jejich vyzvedávání. Cena bude 65 Kč, což je proti stejné službě Zásilkovny o 4 Kč levnější.

Odeslání si zařídíte online na webu Balíkovny, kde dojde k vygenerování štítku. Ten si musíte vytisknout a nalepit na balík. Což je další rozdíl proti Zásilkovně, kde stačí na pobočku přijít s PINem. Dobírka bude za standardní příplatek 19 Kč. Balíkoven je v Česku asi 5200 (větší část na pobočkách pošty a menší část u externích partnerů) a podacích míst Zásilkovny asi 5800. U Balíkovny je průměrná rychlost odbavení asi tři minuty.

"Kromě neustále rostoucí sítě Balíkoven nabízí Česká pošta zákazníkům novou možnost, jak zjednodušit podání balíků. Stačí si na webu najít nejbližší Balíkovnu a balík tam zanést a jednoduše poslat,” říká Lenka Kristová, ředitelka Balíkovny.

Aktualizováno 28. 10.: Jelikož tato služba bude evidentně konkurovat Zásilkovně a její službě Mezi Námi, zeptali jsme se České pošty na podrobnosti ohledně tisku štítků a také maximálních rozměrů balíku. Zásilkovna totiž umožňuje těžší balíčky jen pro firemní zákazníky, ač službu nadrozměrných zásilek pro koncové zákazníky také slibovala.

Pro Cnews.cz odpovídal tiskový mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Tisknout si štítek před odesláním nemusíte vždy. Pokud třeba nemáte doma tiskárnu, je možné si pouze nechat vygenerovat podací kód, který napíšete spolu se jménem a příjmením adresáta na zásilku. Štítkem ji poté opatří obsluha.

Nefunguje to ale ve všech Balíkovnách. Bez štítku se obejdete v Balíkovnách na pobočkách Čeké pošty i poště Partner a Balíkovnách Partner. Na ostatních pobočkách (například Balíkoven Sazky) už musíte mít štítek vytištěný. U Zásilkovny nemusíte jako koncový zákazník tisknout nic. Pokud tedy chcete službu Balíkovny využívat bez domácí tiskárny, budete si mezi pobočkami muset vybírat.

Rozměrový a hmotnostní limit pro zásilku odeslanou přes Balíkovnu je 50×50×50 cm a 15 kg a platí běžná pravidla pro tvar a typ zabalení. Tento parametr je proti Zásilkovně (která umí jen 50×40×30 cm a 5 kg a při překročení vám zásilku vrátí) výrazně lepší.

zdroj: Česká pošta

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.