Hlavní navigace

Česká spořitelna spustila placení mobilem. Moneta se zajímá o chytré hodinky

9. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Sice ignoruje Google Pay, Česká spořitelna však konečně představila aspoň vlastní řešení pro bezkontaktní placení mobilem. Něco nového chystá také Moneta.
Bezkontaktní placení mobilem

se stále rozšiřuje. Loni v listopadu v Česku odstartoval platební systém Android Pay, jenž byl pár měsíců poté přejmenován na Google Pay. Ne každá banka však podporuje právě toto řešení. K těm, které jdou raději vlastní cestou, se teď přidává Česká spořitelna. Pro bezkontaktní placení prostřednictvím smartphonů vyvinula aplikaci Saifu.

Ta běží v Androidu 4.4 či v novějších verzích. Pro zprovoznění budete logicky potřebovat účet k internetovému bankovnictví Servis 24, případně do mobilního řešení George. Podporovány jsou aktuálně jen debetní karty Visa, na Mastercard a jiné přijde řada později, byť ještě v tomto roce. Aplikaci si stáhnete z katalogu Google Play.

K tématu: Přehled českých bank, které nabízejí platby mobilem a které to chystají

Česká spořitelna v rámci vlastní aplikace podporuje i vytváření jednorázových platebních karet, které se výborně hodí pro placení na internetu – nemusíte se bát někomu svěřovat údaje ke své běžné kartě. Saifu vám dále umožní zkontrolovat zůstatek na účtu nebo historii transakcí provedených mobilem. S využíváním Saifu se pojí také slevový program, jímž chce Spořitelna podpořit placení mobilem.

Saifu zprostředkovává bezkontaktní placení mobilem (foto: Česká spořitelna) Saifu zprostředkovává bezkontaktní placení mobilem (foto: Česká spořitelna)

Když už Spořitelna nepodporuje Google Pay nebo jiné větší řešení, proč bezkontaktní platby nerealizuje skrze aplikaci George, kterou zřejmě její klientky a klienti běžně využívají? V tiskové zprávě banka potvrdila, že George se podpory bezkontaktních plateb dočká, ale až v roce 2019. Spořitelna dále uvedla, že jedná jak s Googlem, tak s Applem o možné podpoře jejich platebních systémů v rámci aplikace George.

Moneta jde po chytrých hodinkách

Když už jsme u bezkontaktních plateb mobilem, nemohu nezmínit ještě jednu zajímavost. Moneta, která patřila k prvním třem bankám, jež se loni přidaly k řešení Google Pay, na Twitteru včera krátce lákala na rozšíření možností bezkontaktních plateb. Tentokrát k tomu ale využije chytré hodinky Garmin. Pokud je vlastníte, nebudete kvůli placení už ani vytahovat z kapsy mobil.

KL24

Je nečekané, že právě Garmin Pay se do Česka dostane dříve než Apple Pay nebo Samsung Pay, který technicky vzato už přišel, ale zaplatíte s ním jen v některých e-shopech. Moneta zatím neřekla, kdy bude placení pomocí hodinek spuštěno, jen že ho testuje.

https://twitter.com/MONETAMoney/status/1027127363170131968

Byl pro vás článek přínosný?