Hlavní navigace

Česká televize bude mít do konce roku novou aplikaci iVysílání pro smartphony za 2,4 milionu

11. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Ackee
Česká televize chystá novou aplikaci iVysílání. Ta původní je již hodně zastaralá. Tendr vyhrálo vývojářské studio Ackee. ČT za to zaplatí podle smluv 2,41 milionu Kč. Testování hotové aplikace má proběhnout do pěti měsíců, uživatelé se tedy dočkají zhruba na konci tohoto roku.

Ackee má vyvinout novou aplikaci pro iOS i Android a má se týkat stanic ČT1, ČT2, ČT24, ČT sport, ČT :D a ČT art. Nejnovější ČT3 tedy opět zřejmě bude chybět. Nová verze má umět živé vysílání, výběr z nejsledovanějších videí a komfortní vyhledávání. Dále půjde vytvářet playlisty, nastavit si upozornění na nové pořady formou notifikací a obsah půjde streamovat přes AirPlay či Chromecast (ovšem prý jen pro vybrané pořady). U přehrávání má hlavně přibýt pohodlné posouvání počasové ose. Česká televize požadavky na aplikaci zpracovala celkem podrobně.

Smlouvu mezi Ackee a Českou televizí si lze prohlédnout v registru smluv, kde jsou celkem dvě (1, 2) na celkovou částu 2,41 milionu bez DPH. Větší část (1,5 milionu) padne na vývoj mobilních aplikací a necelý milion má stát jejich následná údržba plánovaná zatím na čtyři roky. Zdrojové kódy budou předány České televizi a ta bude mít i výhradní licenci. Smlouva také zajišťuje případné snadné předání vývoje aplikace jinému dodavateli. Neměl by tak hrozit žádný vendor lock-in.

“Naším cílem je poskytnout uživatelům maximální komfort při procházení archivu ČT a sledování obsahu online. Na základě zpětné vazby ke stávajícím aplikacím se mimo jiné zaměříme na maximální využití nativních prvků při přehrávání videa,” přibližuje Jan Mísař z Ackee, jehož tým má na starosti vývoj aplikací pro iOS. “Správně použitý nativní přehrávač dokáže oproti současnému řešení nabídnout například pohodlnější práci s časovou osou, náhledy videa nebo funkci obraz v obraze napříč celým systémem, a zásadně tak zlepšit uživatelskou zkušenost,” dodává.

Náhled aplikace
Náhled aplikace

Česká televize ve smlouvě specifikovala i některé další funkčnosti, které má nová aplikace dodržet. Například možnost otáčení obrazu na šířku, ukládání obsahu offline (to bude až v další verzi aplikace) nebo i přehrávání zvuku i při vypnutém displeji. Dále má aplikace mít i tmavý mód.

Přehrávání videa má podporovat standardy MPEG-DASH widevine DRM pro Android a HLS FairPlay pro iOS. Android aplikace je vyvinuta v jazyku Kotlin, iOS aplikace v jazyku Swift. Aplikace musí podporovat možnost získání divákovy geolokace kvůli licenčnímu ujednání některých titulů a vybrané tituly neumožnit přehrát.

Jako referenční smartphony, na kterých bude aplikace testována, byly zvoleny tyto:

  • Apple iPhone 7
  • Apple iPhone Xs Max
  • Apple iPad 7.gen
  • Huawei P30 lite nebo Xiaomi Redmi 7A
  • Android se 4-jádrovým procesorem a 2 GB RAM (např. myPhone Hammer Energy aj.)
  • Samsung Galaxy S10
  • Lenovo tab M10

(o implementaci mobilních služeb Huawei se neuvažuje)

To jak bude aplikace možná vypadat lze také vyčíst ze smlouvy, obsahuje totiž i screenshoty. Aplikace budou uzpůsobené i pro tablety.

KL24

Následná podpora a údržba aplikací je nyní plánovaná na dva roky. Polovina částky je určená na řešení problémů (10 tisíc měsíčně) a druhá polovina na rozvoj aplikace v ceně 500 Kč za člověkohodinu.

zdroj: Ackee, Česká televize, Médiář

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.