Hlavní navigace

Českem se prohnal vyděračský spam. Máme vaše intimní video, tvrdí

24. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Váš počítač byl napaden virem RAT a natočili jsme vás při masturbaci u internetového porna. Zaplaťte 250 dolarů v bitcoinech a my video smažeme,“ oznamuje nový spam, který Čechům přistál v e-mailových schránkách. Jde o typický příkladu scamu/podvodu tvářícího se vážně, ale jehož úkolem je z obětí získat peníze za nic. Odesílatel samozřejmě žádné video nemá.

Zpráva zřejmě bombarduje adresy, které byly součástí hacknutých databází, případně jsou v čitelné podobě někde na webu. Osobně mi několik zpráv s různým předmětem a podvrženou adresou odesílatele přišlo na e-mail u Centrum.cz (byl u jednoho hacknutého účtu) a také pracovní adresu (s ní žádný účet hacknut nebyl, ale je dohledatelná na webu).

Vyděračský e-mail trojan RAT Vyděračský e-mail s trojanem RAT

Dobrý mailový server by měl takovou zprávu rovnou odstranit nebo alespoň hodit do spamového koše. V žádném případě na takovou zprávu nereagujte. Uživatelé, kteří mají s počítači málo zkušeností, by se mohli nechat snadno nachytat. Titíž ale zcela jistě nebudou vědět, co je bitcoin nebo jak jím zaplatit.

MMF24

TIP: Lidé prodávají paměťové karty s osobními fotkami a dokumenty

Přesto se několik lidí nachytalo. Na peněženku 1GL9JtXPRTPetxgiJ8UcgrEECp12spD4tt přistálo v době vydání článku již 24 plateb v celkové hodnotě 0,814 BTC, což je v přepočtu 120 000 Kč. Ne všichni ale platili oněch 250 dolarů v bitcoinech, takže je možné, že e-mail koluje i v odlišném znění.

Byl pro vás článek přínosný?