Hlavní navigace

Český Google je s námi již 10 let. Nejdříve se musel vypořádat s falešným klonem

17. 10. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Český Seznam letos oslavil 20. narozeniny, jeho největší konkurent je o polovinu mladší. Před 10 lety byla založena česká pobočka Googlu. Následujících 10 dní bude na svém profilu na G+ připomínat, co hlavního se v jednotlivých rocích stalo.

Takhle vypadal Google.cz před 10 lety
Takhle vypadal Google.cz před 10 lety (foto: Archive.org)

Co možná nevíte, je, že doména google.cz byla zaregistrována již 21. července 2000. Dlouhé roky ale nepatřila Googlu, nýbrž Tomáši Schelovi. Ten na ní provozoval stránku, která se tvářila jako lokalizovaný Google. Dnes bychom ji asi označili za phishing, ale naštěstí nesbírala citlivá data uživatelů. Pouze těžila ze známé značky.

Americký Google se s Schelem dohodl na převodu a od 10. srpna 2006 byla doména v jeho držení. Lokalizovaná verze vyhledávače byla spuštěna 21. 8. 2006. Firma Google Czech Republic byla do obchodního rejstříku zapsána 27. září 2006. V provozu je tuzemská pobočka od října 2006, od založení až po současnost ji vede Taťána le Moigne.

 

CS24

Díky české pobočce začala rychlá lokalizace ostatních služeb. Ještě v roce 2006 byl do češtiny přeložen reklamní systém AdSense. Rok nato se promluvily česky Zprávy, Dokumenty, Analytics, glóbus Google Earth a Blogger. Po téměř roce provozu na něm začala česká pobočka sama blogovat. Velké věci přinesl rok 2008. To Google spustil český Překladač a Mapy, na podzim toho roku navíc včetně detailních leteckých snímků. Seznam.cz dostal konečně plnohodnotnou konkurenci.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?