Hlavní navigace

Český smartphone Jablocom Raven nepatří do kapsy, ale na stůl. Je totiž obří

15. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jabloneckou společnost Jablotron si možná někteří z vás pamatují. Asi před 10 lety proslula výrobou telefonů pro seniory a kanceláře. Její přístroje vypadaly jako telefon připojený k pevné lince, ale ve skutečnosti to byl jen přerostlý mobil s QWERTZ klávesnicí, SIM kartou a sluchátkem na drátu. Dnes Jablotron pod původním jménem vyrábí zabezpečovací systémy. O telefony se stará nová firma Jablocom.

Jablocom Raven Jablocom Raven

A právě ta začne od 22. září prodávat nový stolní telefon Raven, který si opět bere něco z pevných linek, něco ze smartphonů a něco z tabletů. Opět závisí na SIM kartě a mobilním operátorovi, takže hovory a SMS jdou skrz něj. Ale protože je uvnitř Android 4.2.2 a Raven se umí připojit k domácí síti, můžete volat a psát i přes Skype, Hangouts, Viber, WhatsApp a další sítě – samozřejmě zdarma.

Raven obsahuje 8" dotykový displej s rozlišením 768 × 1280 px. Uvnitř najdeme SoC Allwinner A31s se čtyřmi 1GHz jádry Cortex-A7 a grafikou PowerVR SGX544MP2. Operační paměti je 1 GB, úložné 4 GB a nechybí ani slot pro microSD karty.

Telefon si rozumí se všemi 2G a 3G sítěmi tuzemských operátorů, LTE ale neumí. Wi-Fi splňuje třídu 802.11b/g/n, Raven si rozumí i s Bluetooth 4.0, přes které bude možné připojit například klávesnici nebo handsfree sluchátko. Jako správný telefon k tomu ale obsahuje i hlasitý reproduktor. Vepředu je navíc 0,3Mpx webkamera pro videohovory.

 

KL24

Být to jen telefon nebo tablet, tak jsou parametry hodně průměrné. Ale právě skloubení několika přístrojů do jednoho opravdu hezkého balení dělá z Ravenu něco víc. Něco víc si ale také připlatíte, Jablocom si řekne o 12 500 Kč. Proto se hodí hlavně do firem.

Zdroj: Jablocom

Byl pro vás článek přínosný?