Hlavní navigace

Cesta k novým Windows Phone: dvě malé aktualizace letos, Blue v roce 2014

28. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft není příliš sdílný, pokud jde o plánování produktů. O tom, kam se budou ubírat nová Windows Phone, se dozvíme až v nadcházejících měsících. (Kdoví, jestli se pořádného nášupu informací nedočkáme opět v létě.) Mezitím si musíme vystačit s tím, co kde kdo utrousil. Poslední hromádka neoficiálních informací pochází od obvykle dobrých zdrojů Mary Jo Foley a vrhá trochu světla na to, co jsme zaslechli v posledních dnech. Možná si pamatujete na to, že jsme psali o možném pozdržení projektu „Windows Phone Blue“.

Tip: Windows Blue přinesou Internet Explorer 11, lepší vyhledávání a betu

Zrekapitulujme si fakta. Blue nebude konkrétní produkt, jedná se o kódové označení pro celou vlnu oživených produktů. Microsoft plánuje zhruba ve stejném období přinést novinky do Windows 8, serverových Windows, webových služeb jako SkyDrive atp. Dosud se myslelo, že tsunami s původem v Redmondu udeří někdy na konci léta, případně až na podzim. A pak přišla spekulace, že Windows Phone Blue budou odložena možná až na rok 2014. Což vůbec nezapadá co nastíněné strategie, kdy bude většina portfolia jednou za rok oživena větším balíčkem novinek.

Další dva malé balíčky v letošním roce

Microsoft se prý poučil a nebude o plánovaných produktech mluvit měsíce dopředu a napínat nás. Místo toho bude mlčet a až bude datum vydání reálné a blízko, dočkáme se teprve pořádného představení. Neoficiálně se ale hovoří o tom, že Windows Phone Blue skutečně spatří světlo světa až v příštím roce. Proč? Vývoj se prostě protáhne. Mezitím ale podle všeho nebudou majitelé dlaždicových telefonů úplně na suchu. V mezidobí bychom se měli dočkat celkem tří malých balíčků, které budou platformu Windows Phone 8 průběžně vylepšovat.

 

První z nich byla aktualizace známá pod názvem Portico (verze 8.0.10211.204). Ta je tedy již v oběhu a přinesla možnost nechat na pozadí zapnutou Wi­‑Fi, což je funkce, po které fanoušci volali celé měsíce. Současně dovoluje odmítnout hovor a odeslat volajícímu předpřipravenou zprávu. Více o aktualizaci si přečtete na www.windowsphone.com.

Znamená to, že je před námi ještě druhý a třetí balíček. První z nich by měl vyjít na později na jaře, nebo až v létě. Počítá se totiž s tím, že tato verze mobilního systému bude dodávána s novým telefonem od HTC, s kódovým jménem Tiara. Od toho bylo rovněž odvozeno období, kdy bychom měli aktualizaci spatřit.

Tip: Aplikace pro Windows poběží ve Windows Phone. Unifikace bude pokračovat

Ačkoli není známý ani přibližný termín vydání posledního balíčku pro Windows Phone 8, dává smysl, že bychom ho mohli přivítat na podzim. Pokud ovšem regulérní majoritní vydání Windows Phone Blue sklouzne do roku 2014, což se nyní zdá pravděpodobné. Microsoft by nám tím pěkně zkrátil čekání. V každém případě jsme překvapení, že opravdu velké vydání s novinkami, v podobě Blue, nevyjde na podzim. Dosud to fungovalo tak, že každý podzim byla uvolněna nová hlavní verze operačního systému.

Windows Phone Blue letos vyjít nestihnou

Právě Blue ale přinese převratné věci. Především to bude unifikované prostředí pro běh aplikací. Aplikace pro Windows 8 poběží bez dalších úprav na mobilech s Windows Phone. Na uživatelské prostředí by se příliš sahat nemělo, vývojový tým se zaměří čistě na věci pod kapotou. Microsoft aspoň potvrdil jednu věc: všechny aktualizace, o kterých jsme teď hovořili, budou fungovat na stávajících zařízeních s Windows Phone 8. V blízké době nebudou telefony od novinek odříznuty. Dobré vyhlídky do budoucna naopak nemají zařízení s Windows Phone 7.

CS24

Zdroj: ZDNet

Byl pro vás článek přínosný?