Hlavní navigace

CETIN chystá vlastní DSL modem jménem Terminátor

29. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

CETIN provozuje DSL síť přes metalické i optické vedení a v posledních letech do ní masivně investuje. Pokud máte DSL internet od jednoho z 16 poskytovatelů, s největší pravděpodobností běží právě na síti CETINu. Dostupné DSL modemy však zřejmě nejsou dost dobré, proto CETIN vyvíjí vlastní zařízení, které pracovně nazval Terminátor. O chystané novince jsme psali už v říjnu minulého roku, nyní jsou známy další podrobnosti.

V našem testu DSL modemů je vidět, že zařízení zbytečně kombinují funkce modemu, routeru, switche i Acess Pointu. Kvalitní zařízení je tak zbytečně drahé a to levné zase mívá horší DSL část. Terminátor bude jednoduchá krabička obsahující pouze DSL modem. Nebude se starat o routování, přepínání ani o bezdrátovou část a pouze bude konvertovat DSL signál libovolné technologie na domácí ethernet. Terminátor bude podporovat technologie VDSL2 a VDSL2+ 35b včetně vectoringu a bondingu.

Modem zřejmě nepůjde přímo koupit a zůstane v majetku operátora, respektive CETINu. Dostupný má být už během tohoto roku a cena nemá být nijak velká. Bude však potřeba domluva s virtuálními operátory, kteří nyní dodávají své modemy. Ty jsou však často dotované, takže by to nemusel být problém. Výjimkou může být O2, které vyvinulo svůj vlastní modem, jenž naopak obsahuje co nejvíce funkcí. Virtuálové ale mohou pořád dodávat svůj router, jen v něm už nevyužijete DSL část.

MMF24

Tohle je výborný nápad a je s podivem, že takové zařízení na trhu dosud neexistovalo. Stejně totiž funguje internet přes kabelového operátora (i když UPC už nabízí i modem s Wi-Fi). Terminátor bude takovým zakončením sítě poskytovatele s garantovanou rychlostí a až k němu si uživatel doma připojí vlastní Wi-Fi router či jiná zařízení. Nástup Terminátoru má být pozvolný a uživatelé budou mít i možnost zůstat u svého vlastního modemu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.