Hlavní navigace

Cetin chce garantovat kvalitu internetové televize, nabídne pro ni vyhrazený kanál

16. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podle šéfa Cetinu (Česká telekomunikační infrastruktura) roste provoz v síti hlavně kvůli přenosu videa. Už dávno nejsou problém stahovači dat a nejvíce kapacity využijí služby typu Youtube, Netflix nebo internetové televize. Celková spotřeba dat v síti Cetin roste přibližně o 35 % ročně a může za to právě video. V současné době se Cetin stěhuje z ikonické budovy Telecomu do právě stavěného nového sídla vedle O2 Areny.

Poptávka o internetovou televizi také roste a dá se předpokládat, že v souvislosti s přechodem na DVB-T2 nebude řada uživatelů ochotná kupovat další set-top-box, jako to udělali při prvním přechodu z analogového vysílání na digitální. Mohou chtít přejít jinam a internetová televize jim dá proti té klasické hodně užitečné funkce navíc – zpětné zhlédnutí, uložení nahrávek až na měsíc, možnost sledovat televizi kdekoliv…

Tip: Nejlevnější cesta k HBO vede přes SledováníTV: tuhle IPTV si pustíte úplně všude a je i ve Full HD (vyzkoušeno)

Pro Cetin je zajímavá technologie vysílání přes IPTV. Vysílání přes OTT (Over-the-top) totiž nejde dost dobře oddělit od běžných dat. V rámci IPTV vysílá poskytovatel internetové televize na své síti, třeba Kuki v síti Netbox, Horizon v síti UPC, nebo v tomto případě v síti partnera/Cetinu.

Cetin: televize zvlášť, internet zvlášť

Cetin proto aktualizoval svou velkoobchodní nabídku pro jednotlivé poskytovatele, kteří tak získají za stejnou cenu čtyřnásobek kapacity navíc (z 0,5 na 2,5 Mb/uživatel/měsíc) a hlavně vyhrazený kanál pro IPTV. Přenos „televizních dat“ tak nebude rušit běžné stahování a i při vytížení internetové linky by vysílání mělo zůstat plynulé. Takto již asi měsíc funguje nabídka televize Eri TV od Českého bezdrátu, která zřejmě měla k nabídce přístup dříve.

Tip: Televize přes internet: Velké srovnání českých IPTV

Pro využití takové služby se jednak musí domluvit poskytovatel internetové televize s Cetinem a současně musíte sledovat televizi zrovna přes jeho dráty. Jakmile se přepnete na mobilní či jiné připojení (v rámci tarifu poskytovatele televize), přecházíte z IPTV na OTT, kde vyhrazený kanál již logicky nemáte. Typicky byste využívali fixní televizor doma připojený přes pevnou síť, na kterém by byla kvalita garantovaná i při vytíženém internetu. Na mobilních zařízeních mimo domov by tato garance scházela.

Telekomácké dráty v zemi vs. Wifistán

Cetin plánuje masivně posilovat síť v období 2016 až 2022 a utratit na tom celkem 22 miliard. Aktuální průměrná rychlost v síti Cetinu na celkem 4,4 milionech přípojek činí 45 Mb/s, přes 831 000 domácností už může mít rychlost nad 100 Mb/s a 400 000 domácností může mít rychlost 250 Mb/s. O rychlosti uploadu nebyla řeč. Do nové výstavby se již často osazují optické přípojky s rychlostí 1 Gb/s, což developeři rovnou nabízí jako službu. Podobně jako parkovací stání.

cetin-mapa Na mapě (zrychlujemecesko.cz) zjistíte nejvyšší možnou rychlost internetu na své adrese

Na konci velkého upgradu by mělo 90 % přípojek mít minimální rychlost alespoň 16 Mb/s, což zase tak dobře nevypadá, ale v některých oblastech se upgrade prostě nevyplatí nebo není technicky možný. Rekord potřebných povolení na jeden rDSLAM je v současnosti 92 razítek. Pak se teprve může kopnout do země a to jde jenom o jedno místo, ne o liniovou stavbu při pokládání drátů.

dslam1 dslam2

Nicméně po dlouhých letech stagnace pevné sítě jde konečně o významné zlepšování, navíc lze nyní rovnou použít lepší technologie. Nemusí se kvůli tomu všude měnit kabely, často stačí vyměnit DSLAM a někde přidat nový pro zkrácení vzdáleností. Místo současných ADSL a VDSL instaluje Cetin technologii VDSL2 či VDSL3 (pro rychlost 250 Mb/s) a když už někde kope do země (typicky nová výstavba), pokládá téměř výhradně optické kabely.

V odlehlých částech země se i dnes osazuje ADSL, ale cílem je dostat optiku co nejblíže zákazníkům tak, aby na metaliku zbyla jen ta poslední míle. Není tajemstvím, že se Cetin v posledních letech snaží kvalitativně vymezit vůči poskytovatelům internetu přes Wi-Fi a že se v branži Česku přezdívá Wifistán.

Dočkáme se u televize rozlišení Ultra HD?

Co se týče nabídky internetové televize, tak pro uživatele se tímto technicky nic nemění. Jeho poskytovatel internetové televize ale možná bude inzerovat kvalitnější příjem, který ovšem bude závislý na síti. Cetin tuto službu garantuje samozřejmě jen na své síti, a proto se týká technologie IPTV. Vysílání přes technologii OTT (nezávisle na síti) se to netýká a ani nemůže.

Tip: Kompletní nabídka celoplošných internetových televizí

Taková nabídka by mohla rozšířit obsah ve vyšším rozlišení, dnes je pořád ještě většina televizí v rozlišení SD a o UHD není příliš zájem, i když by některé kanály mohly vysílat. Na jedné straně k tomu chybí dostatečně rychlý internet pro většinu domácnosti, hlavně ale vlastníci práv chtějí za UHD více peněz a uživatelé zase nechtějí platit více, než platí teď na SD a HD. Nabídka Cetinu by mohla tento začarovaný kruh trošku postrčit.

12 megabitů pro skutečně kvalitní Full HD

Dnes lze HD obsah sledovat už na připojení o rychlosti kolem 2 Mb/s, ale záleží hodně na komprimaci a využití kodeků H.265. Cetin by rád vyhradil kanál o velikosti zhruba 12 Mb/s, což by mělo zajistit vysokou kvalitu obrazu bez známého kostečkování či artefaktů.

DT24

IPTV jako jediná technologie placených TV roste, satelitní vysílání klesá a kabelovka stagnuje. V příštím roce by měl datový objem využitý UHD obsahem poprvé překonat objem z SD kanálů, což samozřejmě neznamená počet stanic, ale je to signál, že by se i na televizní vysílání mohly částečně vyplatit 4K televizory. Mohlo by to také skočit tak, že SD vysílání bude skoro zadarmo a až za UHD se bude platit.

partnerem rubriky IPTV je společnost CETIN a ZrychlujemeČesko.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.