Hlavní navigace

Cetin konečně nasazuje vektorizaci. VDSL linky zrychlí až na 100 Mb/s

Sdílet

Zdroj: Redakce

Česká telekomunikační infrastruktura odštěpená od O2 loni oznámila, že v příštích sedmi letech investuje do modernizace sítí 22 miliard korun. První ovoce už zákazníci sklízejí. Cetin rozšiřuje VDSL tam, kde dosud byl jen starší a pomalejší standard ADSL. Děje se tak díky výstavbě předsunutých DSLAMů. Cetin již vybudoval okolo 900 nových rozvodných skříní, které zkrátí vzdálenost od operátora k přípojkám v domácnostech a firmách. Vzdálenost je přitom u metalického vedení klíčový parametr.

Vektorizace VDSL2 eliminuje přeslechy, zvyšuje kvalitu i rychlosti
Vektorizace VDSL2 eliminuje přeslechy, zvyšuje kvalitu i rychlosti (foto: Alcatel-Lucent)

Předsunutím DSLAMů a nabídnutí 40Mb/s linek těm, kteří dosud na takovou rychlost nedosáhli, to ale nekončí. Cetin už plánuje do sítě nasadit vektorizaci, díky níž rychlosti stoupnou až nad 100 Mb/s.

Vektorizace funguje na podobném principu jako technologie pro potlačení hluku ve sluchátkách. Metalické spoje jsou z ústředen vedeny ve svazcích až 500 dvoulinek. Každá dvoulinka vyvolává rušení, které ovlivňuje ostatní páry. Tím klesá stabilita i rychlost. Vektorizace tyto přeslechy eliminuje. Zjistí, jaký šum generují ostatní linky, a do signálu se vloží obrácený šum. Po složitém odečtu pro všech 500 linek by měl být signál čistý, stabilnější a rychlost vyšší.

 

Takto to ovšem funguje jen na krátkých vzdálenostech do 500 metrů od DSLAMu, pak vliv vektorizace klesá na minimum. I to je důvod, proč Cetin s nasazením technologie otálel. Čekal na výstavbu předsunutých DSLAMů, jinak by vyšší rychlost získali jen ti, kdo už dnes mají k dispozici nejrychlejší VDSL. Ještě letos chce Cetin nabídnout partnerům rychlosti až 80/8 Mb/s, příští rok půjde přes 100 Mb/s.

MMF24

Do pěti let chce mít přes 6000 předsunutých DSLAMů. Cílem je dostat rozvodné skříně s optickou páteří až na úroveň ulic a od nich pak po stávajícím metalickém vedení přinést signál do domů. Budoucí technologie VDSL3/G.fast totiž počítají s rychlostmi nad 500 Mb/s, ale té dosáhnou jen na vzdálenost do 100 metrů.

Zdroj: TZ Cetin

Byl pro vás článek přínosný?