Hlavní navigace

Cherry MX představilo Ultra Low Profile, mechanické spínače s extrémně nízkým profilem pro notebookové klávesnice

18. 3. 2021

Sdílet

Německý výrobce mechanických spínačů tlačítek pro klávesnice dnes představil nové spínače s velmi nízkým zdvihem: Cherry MX Ultra Low Profile. Klávesnice s těmito spínači se vejdou i do notebooků a přitom si zachovají výhody mechanického provedení.

Standardní spínače Cherry MX jsou vysoké 18,5 milimetru a před třemi lety představené kompaktnější spínače MX Low Profile mají na výšku 11,9 milimetru. Novinka má pouhých 3,5 mm, ale proti klasickým mechanickým spínačům také výrazně složitější konstrukci. Odezva má být nejvíce podobná modelu MX Blue. Cherry na těchto spínačích pracovalo ve spolupráci s Alienware poslední tři roky pod kódovým jménem Project X.

Cherry MX Ultra Low Profile Cherry MX Ultra Low Profile

Cherry MX Ultra Low Profile postrádá tradiční kryt „pístu“, místo nich je zde použit nůžkový mechanismus ve tvaru X s pružinou, vše v provedení z nerezové oceli. Dva komponenty jsou pak z polymeru. Spínač nabízí výšku chodu 1,8 mm. Pro stisk je potřeba vyvinout sílu 45 centinewtonů, čemuž odpovídá odporu 65 g. Spínače podporují anti-ghosting i plný N-key rollover. Prvky kláves mohou být jako SMD (Surface Mount Device) přímo napájeny na desku klávenice.

Tip: Mechanickou klávesnici zkoušelo do notebooku dostat už MSI

Systém kontaktu generuje akustickou zpětnou vazbu (typické kliknutí Cherry). Na zvuku si dal výrobce extra záležet, neboť na něm spolupracoval s Fraunhoferovým Institutem. Přímo pod spínačem pak může být osazena RGB dioda a každá klávesa pak může hrát jinou barvou. Herní klávesnice bez pouťového blikání se moc nedělají.

WT100

Spínače Cherry MX jsou navrhovány v Německu a tento konkrétní model je zde i vyráběn. Jako první se nové spínače objeví v herních noteboocích Dell Alienware, konkrétně v modelech M15 a M17. Jejich cenu navýší asi o 150 dolarů.

zdroj: techpowerup

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.