Hlavní navigace

Chladič AMD Wraith není kompatibilní se všemi deskami, na Mini-ITX se nevejde

29. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letos AMD inovovalo „boxované“ chladiče, přikládané do krabicových balení procesorů. Motivem bylo je podstatně ztišit, což bylo nejvýrazněji inzerováno u nejúčinnějšího 125W typu určeného pro top modely a nazvaného Wraith. Tento chladič dostávají také některá APU/CPU pro platformu FM2+ (A10-7890K a Athlon X4 880K, který má verzi bez ozdob, ale zřejmě jinak stejnou). U těch ale bude třeba dát pozor. Ukazuje se totiž, že ne všechny desky jsou na jeho rozměry připravené a nový box nemusí jít nainstalovat, jelikož tyto počítaly jen se staršími, menšími boxy.

Problém se týká primárně desek typu Mini-ITX. Na nekompatibilitu s některými modely tohoto formátu upozornil japonský web Hermitage Akihabara. Jak můžete vidět na jeho fotografiích, rozměry pasivu a ventilátoru jsou v porovnání s deskou skoro obří. Výsledkem je, že s Wraithem (a nebo s jeho „neznačkovou“ verzí přikládadnou k Athlonu X4 880K) se na některých deských Mini-ITX nedá využít slot PCI Express 3.0 ×16, a co hůř: mohou být zablokované i paměťové sloty. To je problém i pokud by šlo jen o jeden, APU totiž potřebují k solidnímu grafickému výkonu dvoukanálové zapojení RAM.

Chladič AMD Wraith a Mini-ITX deska (Zdroj: Hermitage Akihabara)
Chladič AMD Wraith a Mini-ITX deska (Zdroj: Hermitage Akihabara)

Hermitage Akihabara uvádí jako příklad nekompatibilní desky Gigabyte F2A88XN-WiFi a ASRock A88M-ITX/AC, ta byl přitom uvedena jen nedávno. Letmým pohledem na fotografie desek tohoto formátu, momentálně dostupných v obchodech pro platformu FM2+, to bohužel vypadá, že Wraith asi nedostanete na žádnou. Mají totiž vždy sloty pro paměti nebezpečně blízko k socketu. Na chladiči překážejí jednak po dvou stranách žebra, zasahující dále než u staršího boxu se 70mm ventilátorem. Na druhých dvou stranách (tam, kde je upínání) ale navíc ještě vyčnívají heatpipe. Ty ani nelze v zoufalství zmenšit upilováním, což by se dalo aplikovat na přečnívající žebra.

Chladič AMD Wraith a Mini-ITX deska (Zdroj: Hermitage Akihabara)
Chladič AMD Wraith a Mini-ITX deska (Zdroj: Hermitage Akihabara)

Poměrně málo místa mají mezi socketem a prvním slotem pro paměti i některé větší desky, takže není vyloučené, že i zde se objeví nějaký nekompatibilní model (pokud by šlo o desku s jen dvěma sloty, byl by na ní Wraith téměř nepoužitelný). Jen z fotografií moc vyčíst nelze, nicméně pokud se dívám dobře, bývá na deskách Micro ATX a Mini-ITX odstup od prvního DIMMu přece jen větší než například u zmíněné Gigabyte F2A88XN-WiFi. Je možné, že AMD spolu s výrobcem chladiče navrhli pasiv přesně nadoraz tomu, co dovolují tyto desky, zatímco na Mini-iTX modely už se ohled nebral.

Pro informaci, půdorys chladiče Wraith v ose procházející upínacími držáky u socketu – což je směr vyčnívajících heatpipe – by měl být 11,9 cm, v ose procházející holými stranami socketu pak 10,7 cm. Ovšem je třeba upozornit, že některé zdroje uvádějí jiné rozměry.

 

 

Lepší u AM4?

V případě desek platformy FM2+ (na AM3+ snad tento problém nikde nevyvstane) je nekompatibilita chladiče nepříjemná věc, kterou asi budeme muset překousnout s poukazem na relativní stáří platformy a to, že jde doufejme jen o ty Mini-ITX modely. V takových případech vám nezbude než chladič uplatnit v jiném PC či poslat o dům dál a pořídit kompatibilní náhradu.

MMF24

Doufejme, že se s rozměry těchto boxovaných chladičů aspoň počítá při návrhu nadcházející nové platformy, AM4. Ta má prý socket s kompatibilním uchycením, a s Wraithem se tedy určitě počítá i pro tyto desky (i když rozteč otvorů v PCB se bohužel změnila, takže chladiče s vlastním mechanismem mají smůlu). Snad tedy AMD potřebný prostor nad socketem pořádně specifikovalo a výrobci desek si dají pozor, aby u Mini-ITX modelů umístili patici dostatečně daleko od DIMMů a slotu PCI Express. U zcela nové generace by totiž nekompatibilita byla už větší faux pas.

Zdroj: Hermitage Akihabara, Bit-tech.net

Byl pro vás článek přínosný?