Hlavní navigace

Chrome 78 by byl nudný, přináší však zajímavé experimentální funkce

23. 10. 2019

Sdílet

V otázce oficiálně hotových funkcí Chrome 78 nenadchne. Objevilo se v něm ale několik skrytých novinek, které udělají radost těm, kteří rádi zkouší nové věci.

Google sice nikdy nespí, s komunikací je ale stále lidově řečeno na štíru. Chrome 78 oficiálně opustil výrobní halu a z oznámení jsme se dozvěděli, že lepí 37 děr. A že distribuce bude probíhat v nadcházejících dnech a týdnech. Jenže Chrome přináší i několik dalších novinek. Uživatelsky jich mnoho zajímavých není, ty důležité pak případně nejsou oficiálně hotové, takže se aktivují na vlastní riziko. Z důvodu bezpečnosti Google odebral XSS Auditor. Nové API s názvem Native File System webovým aplikacím umožňuje, aby četly nebo ukládaly data přímo na lokální úložiště používaného zařízení. Ovšem poté, co mu to dovolíte. K tomu slouží standardní systémové dialogy. API prochází veřejným testováním stejně jako několik dalších v rámci programu Chrome Origin Trials. Jiné API například webům umožňuje zpracovávat kódy z SMS, které byste jinak museli do příslušného pole zkopírovat či napsat ručně. Chrome 78 dále svižněji načítá objekty ArrayBuffer. Ve Windows 4,1×, v macOS dokonce 7,8× rychleji.

Nové uživatelské funkce

A co zmíněné skryté uživatelské funkce, z nichž některé jsou v prohlížeči nově testovány a lze je aktivovat na vyžádání? ZDNet si všiml několika následujících. Když přesunete ukazatel myši nad otevřený panel, zobrazí se v bublině zkrácená adresa a název stránky. Pokud vám to nevyhovuje, funkci prozatím lze vypnout skrytou předvolbou chrome://flags/#tab-hover-cards.

Pokud aktivujete předvolby chrome://flags/#ntp-customization-menu-v2chrome://flags/#chrome-colors, zpřístupní se vám nové možnosti pro přizpůsobení obsahu nového panelu. Je také možné aktivovat vynucení tmavého režimu předvolbou chrome://flags/#enable-force-dark. Prohlížeč do tmavého kabátu oblékne i weby, které tmavý režim zobrazení nenabízí. Provede to jednoduše inverzí barev.

Tip: Google vám řekne, že vaše hesla stojí za starou bačkoru

MMF24

Výsledek nemusí být dokonalý, pokud vám ale tmavá na některých stránkách vyloženě chybí, můžete si novinku aspoň zkusit. Chrome 78 pak poprvé nabízí kontrolu síly hesel, o které nedávno psal kolega Lukáš Václavík. I ona je zatím standardně vypnutá. Aktivujete ji předvolbou chrome://flags/#password-leak-detection. Nový nástroj pro správu hesel s možností kontroly kompromitace zase nabízí čerstvý Firefox 70. Experimentální funkce nemusí být zcela spolehlivé.

Zdroj: Chromium Blog | ZDNet

Byl pro vás článek přínosný?